Avdo Marevac za Akta.ba: Problemi radnika Sarabona nisu riješeni sa uplatom za 16 radnika

25.08.2022. 15:09 / Izvor: Akta.ba
Avdo Marevac

Problem radnika Sarabona nije riješen sa 1000 eura koje će Vlada Kantona Sarajevo isplatiti za 16 radnika Sarabona, smatra predstavnik radnika Sarabona Avdo Marevac.

Problem radnika Sarabona nije riješen sa 1000 eura koje će Vlada Kantona Sarajevo isplatiti za 16 radnika Sarabona, smatra predstavnik radnika Sarabona Avdo Marevac.

Kako nam je kazao problem obespravljenih radnika već godina niko ne rješava, iako postoji odluka Ustavnog suda.

"Mi smo se žalili Ustavnom sudu BiH. Po presudi Općinskog suda u Sarajevu iz 2007 godine, svim bivšim radnicima koji imaju izvršne sudske odluke trebala su se isplatiti potraživanja. To su plate, naknade i uvezati staž. Sud je uvažio našu žalbu 2018. i donio odluku, da zbog odugovlačenja isplate potraživanja Vlada KS isplati radnicima po 1.000 KM. Tada je Ustavni sud dao rok od 6 mjeseci Vladi KS da im dostavi, kada i na koji način će nas isplatiti. Taj rok je davno prošao, a nama nije rješen problem", kazao je za Akta.ba Marevac.

Vlada je, kako nam je kazao, taj novac koji je Ustavni sud presudio da se isplati radnicima uplatila na račun njihovog tadašnjeg advokata Hajrana Zebe.

"Naš tadašnji advokat Hajran Zeba je tih 177 hiljada sebi uzeo. Nama nije ništa isplatio", ističe i dodaje da je advokat bio dužan da im uplati novac po imenu i prezimenu, ali nije :

"Naš dogovor sa njim je bio da kada naplati naša potraživanja, naravno ako uspije, da on dobije 10%. Nije naplatio potraživanja, a uzeo je novac sa kojim nema ništa. Mogao je sebi uzeti milion KM da je pošteno odradio posao, a on se zadovoljio sa ovom hiljadom. On nije potraživao ta sredstva mi smo to dobili presudom Ustavnog suda na dužinu čekanja procesa. On je mene čak tužio za nekih četiri do pet hiljada i sada smo na Sudu. To su naši advokati naša država, a pitamo se što nam mladi odlaze."

Nakon toga su prekinuli saradnju sa ovim advokatom i pravdu traže uz pomoć drugog advokata. 

"Ja sam insistirao da naš postupak ide opet na opštinski sud i izvršni postupak, ali naš tadašnji advokat nije htio. Onda je pristao i kazao da nas 200 dođe i pojedinačno potpiše izjave pa će on ići na izvršni postupak. Mi smo tada prije dvije godine tri dana išli po vrućinama njemu u kancelariju i potpisivali da bi on nama poslao raskid Ugovora sa nama", pojasnio je.

U međuvremenu radnici koji nisu bili obuhvaćeni ovom odlukom su svoja prava tražili na Evropskom sudu za ljudska prava. Njima je Vlada Kantona Sarajevo obavezana isplatiti iznose od po 1.000 EUR, kao i naknaditi troškove postupka u iznosima od po 250 EUR po svakom od njih.

"Ministarstvo privrede KS preuzelo je obavezu izvršiti navedene isplate, te nakon što su se stekli uslovi za isplatu, kontaktiralo zastupnike apelanata/bivših radnika Sarabona kako bi ih obavijestili da dostave podatke potrebne za uplatu. Kada podaci budu uredno dostavljeni Ministarstvu će na način kako je to zatraženo dopisom od 15. jula ove godine, a kasnije i urgencijom, po naprijed navedenim Odlukama, izvršiti isplate i time će biti ispunjene obaveze Ministarstva privrede KS u navedenom predmetu", pojasnio je jučer ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

S druge strane predstavnik radnika Sarabona se pita zašto je novac koji je trebao biti isplaćen prvoj grupi radnika uplaćen na račun njihovog advokata.

"Ja ne znam šta je došlo za tih 16 osoba, ali sada traži Vlada striktno račune radnika, a naše pare su uplatili advokatu.", kazao je Avdo.

Kako je kazao radnici idu dalje i nastavit će tražiti svoja potraživanja.

"Nešto nije uredu i ima previše upletenih osoba. Mi sada idemo dalje iako Vlada odbija da je ona dužna da isplati radnike. Imaju 23 duluma zemlje od Sarabona. Vlada može nas izmiriti i prodati tu zemlju ako nije i tu nešto smućkano.", poručio je Marevac.

Podsjetimo, društvo Sarabon privatizirano je 2000. godine, a Kantonalni sud u Sarajevu je 2010. godine privatizaciju potvrdio kao valjanu i poništio Rješenje Kantonalne agencije za privatizaciju o raskidu ugovora o privatizaciji.

"Dakle, od 2000. godine privredno društvo Sarabon je u potpunosti u vlasništvu fizičkih lica, te stoga ne postoji pravni osnov da se potraživanja radnika koja su nastala u periodu nakon privatizacije stavljaju na teret budžeta Kantona Sarajevo", saopćili su jučer  iz Vlade KS.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti