Ilidža dobila vlasništvo nad sportskim i kulturnim objektima koji su pripadali Famosu

26.08.2022. 15:04 / Izvor: Akta.ba
ilidza

Načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) su potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva sa Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža.

Načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) su potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva sa Kantona Sarajevo na Općinu Ilidža.

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, ova lokalna zajednica je jedinstven primjer lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je nakon evidentno lošeg procesa privatizacije, uspjela sanirati njegove posljedice i doći u posjed svoje imovine koja je netransparentnim procesom privatizacije prešla u vlasništvo drugih osoba.

U cilju, kako je navedeno, konkretizacije postupka i uknjižbe predmetne imovine, danas je potpisan spomenuti ugovor. Muzur je, kako je istaknuto, još kao vijećnik Općinskog vijeća prije sedam godina prepoznao ovaj problem te pokrenuo inicijativu njegovog rješavanja.

Sam proces povrata imovine Općine Ilidža je zahtijevao, kako je naglašeno, vrijeme, istrajnost i upornost, jer je riječ o dugotrajnim postupcima, a što je na kraju rezultiralo vraćanjem imovine Općini Ilidža, za šta je ocijenjeno da je jedan od rijetkih primjera u Bosni i Hercegovini.

To se odnosi na zemljište u Hrasnici koje je, kako je obrazloženo, prije rata u Bosnu i Hercegovini bilo uknjiženo kao državno vlasništvo, a nosilac prava raspolaganja bila je državna kompanija Famos, koja je poslije agresije privatizirana.

Značaj samog postupka, kako je ukazano, najbolje se ogleda u činjenici da se radi prije svega o značajnom resursu, kao što je društvena infrastruktura i zemljište iz kojeg se crpi i na kojem se temelji razvoj svake lokalne zajednice.

Navedena imovina obuhvata društvenu infrastrukturu i zemljište površine više od 250 duluma, javne površine, Dom kulture sa pripadajućim trgom, parkovske površine, Centar fizičke kulture i stadion u Hrasnici.

Potvrdu navedenog, kao i značaj procesa, kako je napomenuto, prepoznalo je i Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo koje je na osnovu relevantne dokumentacije, koju je pribavilo Pravobranilaštvo Općine Ilidža, poduzelo korake za pokretanje postupka povrata državne imovine. Nedavnom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo omogućen je prijenos vlasništva na lokalnu zajednicu kao izvornog vlasnika.

Premijer Forto je podsjetio da se za privatizaciju u Bosni i Hercegovini često kaže da je bila kriminalna te da je ovo bio jedan od primjera u kojem je društvena infrastruktura, poput kulturne i sportske, završila u privatnim rukama i izrazio je zadovoljstvo što se ona vraća tamo gdje i pripada - Općini Ilidža.

"Ovim putem se zahvaljujemo na podršci premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti, ministru privrede Adnanu Deliću (NiP), Vladi Kantona Sarajevo te Skupštini Kantona Sarajevo što su dali podršku navedenom procesu, a sve sa ciljem kako bi Općina Ilidža postala vlasnik svoje posebne i nemjerljivo vrijedne imovine. Na kraju, zahvaljujemo se i kompaniji Alternativa d.o.o. koja je u okviru svojih mogućnosti pružila podršku okončanju ovog procesa", kazao je načelnik Muzur.

Prema njegovim riječima, ovih više od 250 dunuma zemljišta i vraćanje društvene infrastrukture Općini Ilidža i njenim građanima, jedan je od pokazatelja kako se bori i kako će se boriti za sve ono što je naše, saopćili su iz Općine Ilidža.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti