Medžlis Islamske zajednice Sarajevo otvara vrtić u Vili Hadžihalilovića na Dobrinji

29.08.2022. 15:39 / Izvor: Akta.ba
medžlis

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo uskoro otvara svoje prvo obdanište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo uskoro otvara svoje prvo obdanište u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Obdanište će se nalaziti u Vili Hadžihalilovića u naselju Dobrinja, a ugovor o davanju na korištenje tog objekta s ciljem uspostavljanja odgojno – obrazovnog sadržaja potpisali su danas načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Jusuf Zahiragić predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Sarajevo, uz prisustvo glavnog imama dr. Abdulgafar ef. Velića, njegovog pomoćnika Malik ef. Šljive i njihovih saradnika.

Ovom prilikom Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo i vršilac dužnosti direktora vrtića u osnivanju MIZ u Sarajevu kazao je kako prvi put u historiji IZ ima ovakvu ustanovu koja će odgajati predškolsku djecu.

"Danas smo potpisali ugovor sa Općinom Novi Grad Sarajevo o ustupanju prostora Vile Hadžihalilovića koja će biti korištena za prvi vrtić Medžlisa IZ Sarajevo. Mi smo u fazi pripreme, administrativnih poslova koje moramo izvršiti prije samog početka rada vrtića. Pored toga što imamo mektebe koje pohađaju djeca koja ne idu u školu, sada ćemo imati potpuno drugačiju odgojnu ustanovu. Znamo da na području Rijaseta IZ u nekoliko medžlisa imaju vrtići ili igraonice za djecu, a mi ćemo u potpunosti ispoštovati standarde koje od nas zahtjeva Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo", kazao je ef. Šljivo.

Ef. Šljivo se zahvalio načelniku Semiru Efendiću i Općinskom vijeću Novi Grad na ustupanju prostora koji je vrlo bitan zbog toga što na prostoru Dobrinje, odnosno Novog Grada živi veliki broj djece.

"Već imamo mnogo zahtjeva i upita kada će vrtić početi sa radom. U dogovoru sa Ministarstvom dobili smo listu djece koja su na čekanju za upis. Sigurno znamo da na tom području ima dosta roditelja koji nisu uspjeli da svoju djecu upišu u državni, a ni u privatne vrtiće i njima će biti ponuđeno da se kod nas upišu. Imamo već dosta poziva i upita. Po našem planu i elaboratu koji smo uradili, imat ćemo dvije odgojne grupe. Prva grupa za djecu uzrasta od šest mjeseci do tri godine. Druga grupa od tri godine do predškolskog uzrasta, koji će biti fizički odvojeni. Za početak planiramo oko 60 -tak djece, a u narednom periodu planiramo otvaranje obdaništa i na drugim lokacijama", rekao je ef. Šljivo.

Medžlis islamske zajednice Sarajevo već je izvršio putem konkursa prvu fazu odabira uposlenika, ubrzo predstoji i druga faza. Međutim, od Ministarstva za odgoj i obrazovenje KS dobili su informaciju da nedostaje kvalificiranih odgajateljica koje su završile smjer predškolski uzrast.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu osnovati obrazovne ustanove koje će školovati taj kadar, jer je sve veća potreba za njima. Danas je ovim potpisivanjem ugovora omogućen naš ulazak u prostor, te nam je ovaj dan posebno svečan. Nastavit ćemo ubrzanim tempom da radimo na uređenju prostora, a naš plan je da počnemo sa radom u oktobru, čim se steknu uslovi, a ako ne, što prije, to nam je cilj", zaključio je gospodin Malik ef. Šljivo.

Odluku o davanju na korištenje Vile Hadžihalilovića Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo s ciljem uspostavljanja odgojno – obrazovnog sadržaja, odnosno obdaništa usvojilo je Općinsko vijeća na sjednici održanoj 30. juna 2022. godine, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti