Analize pokazale da poljoprivredno zemljište u goraždanskom naselju Rasadnik nije zagađeno

31.08.2022. 07:38 / Izvor: Fena
goražde

Salković je podsjetio da je analiza urađena nakon što je Neformalna grupa “Goražde bez pesticida” više puta javno ukazivala i izražavala zabrinutost da se zemljište tretira nelegalno te da su u njemu prisutni teški metali i pesticidi.

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Haris Salković na jučerašnjoj pres - konferenciji prezentirao je rezultate analiza zemljišta u goraždanskom naselju Rasadnik, koje su pokazale da tlo nije kontaminirano teškim metalima te da nije došlo do zagađenja poljoprivrednog zemljišta.

Salković je podsjetio da je analiza urađena nakon što je Neformalna grupa “Goražde bez pesticida” više puta javno ukazivala i izražavala zabrinutost da se zemljište tretira nelegalno te da su u njemu prisutni teški metali i pesticidi.

"Federalni Zavod za agropedologiju je dostavio rezultate analize zemljišta koju su oni izvršili jer su jedini u državi koji to rade i koji mogu izvršiti najveći stepen analize. U zaključcima koji su nam dostavili, uz ostalo, navedeno je da, upoređivanjem analiza na sadržaj teških metala (olova, cinka, bakra, konalta, kadmija, hroma, nikla, žive i arsena), u oba uzorka ukazuju da su rezultati približnih vrijednosti te da su u okvirima graničnih vrijednosti, što ukazuje da tlo nije kontaminirano teškim metalima", precizirao je Salković.

Dodao je i da je sadržaj organskih polutanata PAH jedinjenja (policikličnih aromatskih ugljikovodonika), u uzorcima tla ispod granične vrijednosti.

"U oba uzorka se ukazuje sa spojevi nisu detektovani ili da su vrlo niske i daleko ispod granične vrijednosti, što ukazuje da zemljište nije zagađeno ovim jedinjenjima. Dakle, u zaključku se konstatuje da nije došlo do zagađenja poljoprivrednog zemljišta  u Rasadniku te da nema bojazni da će biti posljedica po životnu sredinu i te tvrdnje su potkrijepljene laboratorijskim analizama”, naveo je Salković.     

Naglasio je da će kompletna analiza biti dostupna javnosti te da će biti prezentirana i članovima Neformalne grupe “Goražde bez pesticida”.

"Smatram da je ova analiza mjerodavna, ali ukoliko bude dodatnih zahtjeva za analizama koje Federalni Zavod za agropedologiju ne radi, mi smo na raspolaganju svima, da otklonimo sve te upitnike. Vjerovatno ćemo raditi i analizu ploda, da i tu otklonimo sumnje zbog ukupne slike koja je stvorena i da smirimo građane koji su bili uznemireni", kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

Neformalna grupa građana “Goražde bez pesticida” u više navrata je na razne načine upozorila građane na, kako su navodili, nelegalnu i nepravilnu upotrebu pesticida u urbanom području, u naseljima Rasadnik i Kolijevke uz poziv nadležnima na hitno rješavanje ovog problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti