Dogovorene aktivnosti za zbrinjavanje otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca

31.08.2022. 08:13 / Izvor: Akta.ba
otpad

Šemsudin Dedić je u sjedištu ministarstva u ponedjeljak upriličio sastanak na temu zbrinjavanja otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana Federacije BiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je u sjedištu ministarstva u ponedjeljak upriličio sastanak na temu zbrinjavanja otpada animalnog porijekla iz maloprodajnih lanaca i potrebi zaštite potrošača i građana Federacije BiH.

Sastanku kojeg je iniciralo Udruženje poslodavaca Federacije BiH prisustvovali su federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mario Nenadić, glavni Federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić te predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora Nihad Imširović.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti u vezi postupanja s proizvodima animalnog porijekla u maloprodajnim trgovinskim lancima koje treba adekvatno zbrinuti  te sistem otpremanja prema odobrenim objektima za prihvat navedenih proizvoda i njihovu daljnju otpremu.

Dogovorene su i zajedničke aktivnosti na implementaciji ovih mjera kao i buduća saradnja i aktivnosti na unapređenju ovog vrlo bitnog segmenta koji se tiče zaštite i zdravlja potrošača u Federaciji BiH.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH pohvalili su proaktivan pristup resornog federalnog ministarstva na promptnom djelovanju te pronalasku adekvatnog rješenja kojim se daju smjernice za postupanje resornim kantonalnim ministarstvima nadležnim za oblast veterinarstva u vezi s postupanjem kod prijave subjekata za registraciju objekata za sakupljanje i zbrinjavanje animalnog otpada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove vršit će kontrolu i nadzor nad provođenjem dogovorenih mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti