Raspisan Javni poziv za podršku projektima iz oblasti obrazovanja i nauke u 2022. godini

31.08.2022. 13:41 / Izvor: Akta.ba
obrazovanje

U oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja Javni poziv raspisan je za dva programa, u ukupnom iznosu od 140.000 KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisalo je Javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2022. godinu, koji je otvoren do 15. septembra 2022. godine, saopćeno je iz ovog ministarstva. 

U oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja Javni poziv raspisan je za dva programa, u ukupnom iznosu od 140.000 KM. Podrškom opremanju biblioteka javnih osnovnih škola se želi osnažiti bibliotečki fond, prvenstveno knjigama školske lektire, te doprinijeti jačanju jezično-komunikacijskih kompetencija kod učenika i nastavnika. Ovi projekti bit će podržani u maksimalnoj vrijednosti do četiri hiljade maraka. Projekti u okviru Podrške programima obuke, stručnog osposobljavanja i usavršavanja odraslih osoba s fokusom na žene radi lakše integracije na tržište rada bit će podržani u maksimalnoj vrijednosti do sedam hiljada maraka.

Javni poziv raspisan je i za Podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u Federaciji BiH, koji je usmjeren na pružanje podrške u realiziranju domaćih i međunarodnih studentskih projekata, a tražena sredstva ne mogu iznositi više od 5.000 KM.

U oblasti nauke, raspisan je Javni poziv za naučna i naučnostručna društva, kao i javne naučne ustanove za podršku organizaciji domaćih i međunarodnih naučnih skupova, te štampanju naučnih časopisa i knjiga.

Na ovaj Javni poziv mogu aplicirati i autori, odnosno kandidati koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova za dodjelu podrške izdavanju novije naučne, stručne i univerzitetske literature, te za sufinansiranje istraživačkog rada, naučnog usavršavanja i studijskog boravka u zemlji i inozemstvu. Javnim pozivom za ove programe podrške, u iznosu od 350.000 KM, obuhvaćen je još i otkup novije naučne literature od komercijalnih izdavača s područja FBiH i program populariziranja nauke.  

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti ističu da je tekst Javnog poziva objavljen na web stranici ministarstva www.fmon.gov.ba, a zahtjev za finansiranje/sufinansiranje projekata popunjava se na odgovarajućem obrascu, koji se može preuzeti sa web stranice Ministarstva. Uz popunjen obrazac, podnosilac zahtjeva/projekta dužan je priložiti i svu neophodnu dokumentaciju navedenu u tekstu Javnog poziva, posebno za svaki program. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti