U Mostaru otvoren glavni ured Gospodarske komore Države Izrael

02.09.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
komora izrael

Glavni ured Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini otvoren je u četvrtak u Mostaru.

Glavni ured Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini otvorili su u četvrtak navečer u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović i veleposlanik Izraela Noah Gal Gendler koji je najavio da će Izrael biti domaćin Gospodarskog sajma u Mostaru sljedeće godine.

Na svečanoj ceremoniji Čović i Gal Gendler presjekli su vrpcu i time označili početak rada glavnog Ureda gospodarske komore. Cilj ove komore je biti servis gospodarstvenicima iz Izraela i BiH

"To vidimo kao prijelomni događaj za budućnost. Mnoge će kompanije iz Izraela upoznati ovaj dio svijeta", rekao je veleposlanik Izraela koji BiH nerezidentno pokriva iz Tirane.

Najavio je sudjelovanje njihovih gospodarstvenika i ove države na Sajmu gospodarstva u Mostaru 2023. godine.

"Moje ministarstvo je prije nekoliko dana donijelo odluku da Izrael bude pokrovitelj na Sajmu gospodarstva u Mostaru u travnju 2023. To će dovesti veliki broj izraelskih kompanija kako bi sudjelovale u tim aktivnostima", dodao je.

Po riječima veleposlanika Gal Gandlera veliki potencijali suradnje između Države Izrael i BiH postoje u oblastima poljoprivrede, turizma i visokih tehnologija.

"Visoka tehnologija je iznimno važna za Izrael jer mi trebamo desetine tisuća programera, developera i inženjera u oblasti informatike. Želimo stvoriti povoljno poslovno okružje kako bi mladi ljudi bili uključeni u kompanije visoke tehnologije i inovacija", rekao je.

ambasada

Istaknuo je kako posebnu važnu ulogu u povezivanju Izraela i BiH ima vlasnik MT Abraham Grupe Amri Gross Kabiri, koji je prije dvije godine ponovno pokrenuo pogone posrnulog mostarskog Aluminija.

On će biti na čelu Glavnog ureda Gospodarske komore Države Izraela u BiH. Predviđeno je da Država Izrael svoje podružnice u BiH otvori u Sarajevu i Banjoj Luci.

“Gospodarska komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini služit će kao most između ekonomija dva naroda. Naš cilj je stvoriti snažne temelje za izraelska ulaganja u područja obnovljive energije, poljoprivrednih tehnologija, proizvodnje i visoke tehnologije“, rekao je Kabiri.

Gospodarska komora Države Izrael u Bosni i Hercegovini je nezavisna neprofitna organizacija čiji je glavni cilj pružanje potpore poduzećima u BiH i Izraelu, promicanje gospodarske suradnje i olakšavanje bilateralnih ulaganja između zemalja.

Ciljevi Komore bit će postignuti uz zalaganje njezinog menadžmenta, pravnog tima, koji raspolažu opsežnim znanjem, iskustvima i umrežavanjem oba tržišta, stoji u priopćenju.

Nadalje se navodi kako će Komora pomoći svim vrstama poduzeća u prepoznavanju poslovnih prilika koje im najviše odgovaraju, kao i u uspostavljanju sinergijskih veza i poslovnih partnerstava, te ih savjetovati u vezi s odgovarajućim strategijama poslovnog pozicioniranja u obje zemlje.

Usto, pomoći će ukloniti barijere što je više moguće i minimizirati rizike umanjivanjem neizvjesnosti, rješavanjem pravnih i proceduralnih pitanja, kulturološke razlika i još mnogo toga.

"Osnivanje Gospodarske komore Izrael-Bosna i Hercegovina na zapadnom Balkanu je prijelomni događaj, koji će u svojoj prvoj fazi povećati izloženost ove regije izraelskim poduzetnicima, a kasnije će stvoriti značajna poslovna partnerstva između stranaka", kazao je tom prigodom Noah Gal Gendler, veleposlanik Države Izrael u Bosni i Hercegovini.

komora izraela

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti