Zamjenu poderanih i neurednih zastava na državnim graničnim prijelazima koči tender

02.09.2022. 14:20 / Izvor: Akta.ba
zastava

Na većini graničnih prelaza BiH istaknute su neuredne, prljave i iskidane zastave države BiH. Tome svjedoče brojni građani naše zemlje, ali i turisti.

Na većini graničnih prelaza BiH istaknute su neuredne, prljave i iskidane zastave države BiH. Tome svjedoče brojni građani naše zemlje, ali i turisti. 

Upravo to je bio jedan od razloga da Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, početkom augusta podnese inicijativu da se na svim graničnim prelazima u BiH pravilno istaknu zastave BiH.

"Kontinuirano dobijam informacije od građana, a i sam često tome svjedočim, da su na većini graničnih prelaza BiH istaknute su neuredne, prljave i iskidane. To posebno dolazi do izražaja u vrijeme ljetne turističke sezone i sezone godišnjih odmora kada se odmah po ulasku u našu zemlju ostavlja ružna slika", istakao je Zvizdić u inicijativi, navodeći da je zastava simbol svake države i da se prema njoj mora odnositi sa više poštovanja. "To nam je obaveza", poručio je Zvizdić.

Inicijativom se obavezuju Uprava za indirektno oporezivanje i Granična policija BiH da u što kraćem roku na graničnim prelazima postave čiste i pravilno postavljene zastave BiH.

Stoga smo pitali Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO), čija je nadležnost održavanje graničnih prijelaza u BiH, kada i na kojim graničnim prijelazima su posljednji put mijenjane zastave. 

Poništen izbor ponuđača 

U dijelimičnom odgovoru, rečeno nam je da trenutno poduzimaju sve aktivnosti u cilju izbora dobavljača za nabavku i isporuku zastava.

Naime, odlukom od 04.06.2021. godine odobreno je provođenje konkurentskog postupka za prikupljanje ponuda za nabavku i isporuku zastava i jarbola za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje, podijeljeno u LOT-ove: LOT I – Nabavka i isporuka zastava i LOT II- Nabavka, isporuka i montaža jarbola. 

Slijedom navedene Odluke provedena je procedura javne nabavke, te je odlukom od 04.11.2021. godine postupak poništen za LOT I budući da nijedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva, dok je odlukom također od 04.11.2021. godine izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača za LOT II.

Odlukom od 13.12.2021. godine odobreno je provođenje ponovnog konkurentskog postupka za nabavku i isporuku zastava.

Nakon provedenog postupka nabavke, Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj: 01-16-12-2587-21/21 od 15.03.2022. godine i Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj: 01-16-12-2587-47/21 od 04.07.2022. godine.

"Hidex doo Sarajevo je izabran za najpovoljnijeg ponuđača, međutim u postupku po žalbi predmetne Odluke su poništene od strane Ureda za razmatranje žalbi, te predmet vraćen na ponovno odlučivanje", kazao je za Akta.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

Inače, vrijednost tendera koji je Hidex dobio je oko 42.000 KM.  

"U ponovnom postupku izvršen je izbor novog dobavljača, te se trenutno čeka protek žalbenog roka da bi se moglo pristupiti postupku zaključivanja okvirnog sporazuma za nabavku i isporuku zastava, na osnovu kojeg bi se izvršila zamjena svih zastava na kojima su utvrđeni nedostaci", dodaje Kovačević. 

Podsjetimo, prema odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je nadležna za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima, a koji moraju biti izgrađeni i opremljeni u skladu sa standardima i uslovima koje je utvrdilo Vijeće ministara donesenim provedbenim propisom, odnosno pravilnikom.

Nabavka Granične policije bez dodjele 

Naime, Pravilnikom o standardima i uvjetima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prijelaza propisano je da svi granični prijelazi moraju biti opremljeni urednim, čistim i pravilno istaknutim zastavama BiH, dok samo planiranje, izgradnju i opremanje sukladno navedenom Pravilniku provodi nadležno tijelo za upravljanje i održavanje graničnih prijelaza, odnosno Uprava za neizravno oporezivanje BiH.

Iako je postavljanje postavljanje i održavanje zastava nije nadležnost Granične policije BiH, i oni su sredinom prošle godine putem javne nabavke nabavljali zastave u vrijednosti oko 30.000 KM. 

Predviđeno je zaključivanje okvirnog sporazuma, u trajanju od 01.05.2021-30.04.2023. godine. Okvirni sporazum će se zaključiti sa jednim ponuđačem.​

Glasnogovornica Franka Vican Bošković potvrdila je za Akta.ba da je 2021. godine pokrenut postupak javne nabavke zastava Bosne i Hercegovine koji je okončan dodjelom ugovora. Iako je navela da je dodjela ugovora javna i da se može pronaći na portalu Agencije za javne nabavke BiH, ista ipak nije objavljena. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti