Za unapređenje digitalizacije javnih finansija u Kantonu Sarajevo izdvojeno 150.000 KM

02.09.2022. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Digitalizacija ugovor

Ministarstvo finansija KS i UN Women BiH danas su potpisali Partnerski sporazum u vrijednosti od 150.000 KM za podršku unapređenju digitalizacije javnih finansija u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH (UN Women BiH) danas su potpisali Partnerski sporazum u vrijednosti od 150.000 KM za podršku unapređenju digitalizacije javnih finansija u Kantonu Sarajevo. Kroz ovaj program će se značajno ojačati kapaciteti Ministarstva i Kantona Sarajevo, te stvoriti preduslovi za povezivanje javnih finansija s ciljevima održivog razvoja, uključujući i cilj br. 5 – Rodna ravnopravnost, kroz uspostavljanje integracijske platforme a potom i kroz budžetsko označavanje.

Partnerski sporazum su potpisali ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić i predstavnik UN Women David Saunders. Potpisivanju su prisustvovali pomoćnici ministra Sanel Gazija i Amina Močević, te voditeljica UN Women programa rodno odgovornog upravljanja Edita Miftari.  

"Saradnja će se odvijati kroz podršku izgradnji integracijske platforme Kantona Sarajevo kojom će se unaprijediti upravljanje javnim resursima, efikasnost javne uprave, te inkluzivnost i rodna ravnopravnost u budžetskim procesima Kantona Sarajevo",  izjavio je, između ostalog, ministar Čičić.

Naglasio je posebnu važnost uvođenja rodne ravnopravnosti u planiranje i sprovođenje zakona i strategija, te s tim u vezi i planiranih aktivnosti Ministarstva finansija Kantona Sarajevo, posebno zbog toga što su u svim aspektima društva prisutna pitanja koja zahtijevaju rodnu perspektivu.

Ugovor

"Impresivno je da je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo jako predano poboljšanju učinkovitosti, kvalitete i isplativosti, sa budžetima koji su u velikoj mjeri usmjereni na pružanje usluga građankama i građanima. Ministarstvo prepoznaje važnost, vrijednost i fokus Agende 2030 i teži povećanju usklađenosti istraživanja, politika i strategija s ciljevima održivog razvoja. UN Women s ponosom blisko surađuje s Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo jer je Ministarstvo fokusirano na rodnu ravnopravnost, društvenu uključenost i rješavanje različitih nedostataka u javnim politikama. Raspodjela resursa i budžeta za rješavanje društvenih nejednakosti ključna je za poboljšanje javnih politika i  njihovu provedbu", izjavio je David Saunders.

Implementacija Partnerskog sporazuma će se odvijati od septembra 2022. godine do aprila 2023. godine, u okviru zajedničkog programa Ujedinjenih nacija "Put prema ekosistemu finansiranja Održivih razvojnih ciljeva u Bosni i Hercegovini" kroz koji šest UN agencija - UN Women, UNICEF, WHO, ILO, UNESCO i UNDP pružaju podršku vlastima u zemlji u provođenju sveobuhvatne procjene postojećih finansijskih tokova koji podržavaju održivi razvoj i definiranje dugoročnih pravaca i inovativnih finansijskih instrumenata za finansiranje održivog razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti