U Kantonu Sarajevo se ukidaju duge liste čekanja: Pacijent mora biti pregledan u roku od 30 dana

05.09.2022. 13:49 / Izvor: Avaz.ba
vranić

Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo donio je novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede.

Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo donio je novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede.

Potvrdio je ovo u izjavi za portal "Avaza" ministar Vranić.

Do sada su pacijenti u KS  na neke preglede znali čekati i duže od pola godine, no, tome će se, stati ukraj.

Sada će se usluge pacijentima morati pružiti u određenom vremenskom intervalu, odnosno zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana.

pravilnik

Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići u neku drugu zdravstvenu ustanovu, uključujući i privatne, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Ovo se odnosi na CT preglede i na magnetnoj rezonanci i to: pregled glave i kičme u neurohirurgiji, pregled glave i kičme u neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija.

Odnosi se i na dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti srca, kao i onkološke i radioterapije te patohistološki nalazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti