Evo koji mediji su podijelili više od 170 hiljada KM za usluge oglašavanja Turističke zajednice KS

12.09.2022. 10:40 / Izvor: Akta.ba
turistička zajednica KS

Turistička zajednica Kantona Sarajevo 26. jula objavila je poziv za Nabavka usluga oglašavanja u BiH na offline i online medijskim platformama.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo 26. jula objavila je poziv za Nabavka usluga oglašavanja u BiH na offline i online medijskim platformama, saznaje Akta.ba.

Ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a iznosila je 170.938,00 KM.

Poziv je bio podijeljen na 8 Lot-ova. To ne bi bilo ništa neobično da pravo prijave nisu imale samo određene medijske kuće. Po cijenama iz poziva može se zaključiti da su već ranije odabrane medijske kuće dobile ponude, prema kojima je kasnije i rapisan poziv/tender.

Tako je kompanija INTERSOFT d.o.o Sarajevo u čijem je posjedu web portal Klix dobila ugovor vrijedan 38.088,00 KM. Prema rezultatima poziva Turistička zajednica Kantona Sarajevo oglašavat će se i na web portalu Avaz.ba za 29.711,00 KM ali i na web portalu radiosarajevo.ba za 24.948,15 KM.

Pored web - online platformi oglašavat će se i u dnevnim novinama Dnevni Avaz za 17.017,00 KM, ali i u magazinu Gracija za 13.600,00 KM i u magazinu Azra za 8.262,00 KM.

Svi ugovori su u trajanju od sedam mjeseci.

Prema ovom pozivu, dva lota su poništena. Riječ je o lotu 4 i 6.

Riječ je o sporazumu za oglašavanje u dnevnim novinama Oslobođenje čija je vrijednost sporazuma bez PDV-a procijenjena na 17.094,00 KM a koji je poništen 19.augusta. Kao razlog poništenja navodi se da ponuda nije dostavljena u određenom krajnjem roku.

Poništeno je i oglašavanje Turističke zajednice Kantona Sarajevo na web portalu sportsport.ba. Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a  iznosila je 21.367,00 KM.

Kao razlog poništenja navedeni su dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke. “Postupak se poništava na temelju člana 69. stav (2) tačka d) ZJN, gdje je precizirano da je ugovorni organ obavezan poništiti postupak javne nabavke u slučaju da nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva”,navodi se.

STROGO ZABRANJENO UPUĆIVANJE NA ODREĐENOG IZVOĐAČA

Damjan Ožegović, viši istraživač u Transparency International Bosna i Hercegovina za Akta.ba je kazao da su ugovorni organi dužni da postupaju transparentno i da se prema svim kandidatima/ponuđačima ponašaju jednako i nediskriminirajući.

"Svi ugovorni organi dužni su da postupaju transparentno i da se prema svim kandidatima/ponuđačima ponašaju jednako i nediskriminirajući način da obezbijede aktivnu i pravičnu konkurenciju s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava. Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, strogo je zabranjeno upućivanje na određenog izvođača, pogotovo ako se na taj način isključuju određeni privredni subjekti od učešća", kazao je.

Kada je riječ o ovom konkretnom slučaju Ožegović je pojasnio da ne postoji opravdanje za ovako postavljene kvalifikacione uslove, a ugovorni organ prilikom nabavke usluge oglašavanja je eventualno mogao zahtijevati da se usluge vrše u medijima sa određenom teritorijalnom pokrivenošću, distribucijom, čitanošću, tematikom itd. ali prema Zakonu o javnim nabavkama nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa ugovorni organ obaveze za definisanje na stvarno konkurentskoj osnovi, te su u tom smislu za ovakvo činjenje propisane prekršajne odredbe.

S obzirom da je trajanje okvirnog sporazuma za period od 05.09.2022. - 05.04.2023. ostaje da vidimo o čemu će nas Turistička zajednica KS u narednom periodu informirati, putem spomenutih medija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti