Novalić: Buduće generacije ne trebaju strahovati za penzije (VIDEO)

14.09.2022. 11:31 / Izvor: Fena
penzije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je penzijski sistem u FBiH budžetska stavka i prioritet isplate, te da buduće generacije nemaju razloga za strah.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je penzijski sistem u FBiH budžetska stavka i prioritet isplate, te da buduće generacije nemaju razloga za strah.

Na konferenciji "Reforme penzijskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. i definiranje ciljeva i izmjena u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku", Novalić je rekao da je panzijski sistem sada ne zavisi samo od prihoda od obaveza.

"Kad je demografija u pitanju mi ćemo imati iste probleme kao i Njemačka jer danas njemačku penziju ne zarađuju samo Nijemci već i 20 posto stranih radnika", istakao je Novalić.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača naveo je da je Zakonom o PIO-u iz 2018. uveden novi izračun penzija kroz bodovnu formulu, te sada penzije isključivo zavise od perioda staža osiguranja i uplaćenih doprinosa, za razliku od prethodnog sistema koji je koristio koeficijent.

Dodao je da je zakon zadržao postojeće institute - garancije minimalne penzije, zagarantovane penzije, a na prijedlog Udruženja penzionera uvedeno je pravo posmrtnine.

"Penzije se sada isplaćuju redovno od 5. u mjesecu bez kašnjenja, a i usklađivanja su redovna", rekao je Drljača.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić je naglasio da je omjer radnika i penzionera u FBiH trenutno 1,25 prema 1 i da je sistem stabilan.

"Kalkulacije te vrste nemaju osnova i oni koji to problematiziraju nisu upućeni u tematiku", poručio je Krnjić.

Predsjednik autrijskog parlamentarnog odbora za socijalna pitanja Jozef Muhič podcrtao je da je penziski sistem stabilan koliko političke stranke žele da ga održe stabilnim, te da se nada da će to biti rezultat konferencije. 

Istaknuto je da će dvodnevna konferencija pružiti priliku za razmjenu iskustava i najboljih praksi s kolegama iz sektora penzijskog osiguranja iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti