Konjic: Potpisanim ugovorom stvoreni preduvjeti za uspostavu zemljišnih knjiga u Bijeloj

16.09.2022. 07:51 / Izvor: Akta.ba
zemljišne knjige

Grad Konjic, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a u proteklom su razdoblju aktivno radili na pripremi potrebnih preduvjeta.

Grad Konjic, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a u proteklom su razdoblju aktivno radili na pripremi potrebnih preduvjeta za uspostavu zemljišnih knjiga koje su uništene tijekom rata.

"Ovaj problem desetljećima je opterećivao stanovnike Mjesne zajednice Bijela. Održano je više sastanaka, potpisan je Sporazum o zajedničkom financiranju projekta dopunskog premjera za katastarsku općinu Bijela, te je nakon provedog postupka javne nabavke potpisan i ugovor sa izvođačem radova, firmom Geobiro Konjic", pojasnili su iz Grada Konjica.

Ističu kako su ugovor, pored predstavnika federalne i županijske Uprave, potpisali gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i ravnatelj Geobiro-a Enes Jahić.

Kako bi se konkretizirale sve potrebne aktivnosti koje će uslijediti u idućem razdoblju, gradonačelnik Ćatić održao je u četvrtak sastanak u Gradskoj upravi kojem su nazočili predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Službe za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Grada Konjica, predstavnici izvođača radova te Mjesne zajednice Bijela.

"Zajednički cilj je osigurati uvjete za uspostavu zemljišne evidencije koja će se koristiti za uspostavu zemljišno knjižnih uložaka. Identificirano je 150 katastarskih čestica u kojima su zabilježene promjene i one će biti predmet dopunskog premjera. Treba naglasiti da se ovo prije svega radi za dobrobit građana, jer su pojedinačni zahtjevi za uspostavu z.k. uloška veoma skupi, a kroz ovaj projekt aktivnosti će za građane Bijele biti besplatne", kazao je Sead Hadžić, pomoćnik ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u sektoru za katastar.

Mirna Habibija–Sultanić, pomoćnica gradonačelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina pojasnila je da će sve informacije o parcelama građanima biti dostupne na službenoj web stranici Grada Konjica i u prostorijama Mjesne zajednice Bijela.

"Skoro 30 godina je prisutan ovaj problem jer su zemljišne knjige izgorjele tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nakon što se uradi dopunski premjer i pripremi sve za izlaganje podataka, što je planirano početkom iduće godine, bit će stvoreni uvjeti da zaokružimo kompletnu katastarsku općinu Bijela i njezini stanovnici će konačno moći dobiti svoj zemljišnoknjižni izvadak i upražnjavati sva prava koja proizilaze iz prava vlasništva nad nekretninom", naglasila je ona.

Predsjednik Mjesne zajednice Bijela Irfan Jazvin izrazio je zadovoljstvo ovim projektom zahvalivši se Gradu Konjicu, Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ-a, koji su, kako je naveo, omogućili da se dugogodišnji problem stanovnika Bijele konačno riješi.

"Sada predstoji rad na terenu i nastojat ćemo biti na raspolaganju izvođaču radova kako bi se sve aktivnosti završile u planiranom roku i što efikasnije. Pozivam stanovnike Bijele na suradnju", zaključio je Jazvin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti