Digitalizacija postaje imperativ i glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja BiH

19.09.2022. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Maruška Vizek

Uoči najave nove velike investicije Telemach BH u digitalizaciju BiH razgovarali smo sa učesnicom ove konferencije Maruškom Vizek, pomoćnicom ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba.

Na nedavno održanoj Telemach BH konferenciji "Giga gradovi" smo razgovarali sa učesnicom ove konferencije Maruškom Vizek, pomoćnicom ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba o konkretnim efektima digitalizacije na cjelokupni razvoj Bosne i Hercegovine.

Glavni preduslov za digitalizaciju Bosne i Hercegovine je internet infrastruktura u koju je nužno neprestano ulagati. To je prepoznao Telemach BH koji je u posljednjih 12 godina u nju uložio 200 miliona eura, dok u narednih pet godina planira investirati dodatnih 75 miliona eura, a što će to donijeti kompanijama i pojedincima unutar Bosne i Hercegovine pojasnila je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu

Nedavno ste učestvovali na konferenciji “Giga gradovi – pokretači digitalizacije i razvoja Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Telemacha BH. Na konferenciji se govorilo o utjecaju digitalizacije na cjelokupni razvoj zemlje. Koliko BIH zapravo može profitirati od ulaganja u digitalizaciju?

- Prije svega, trebamo biti svjesni da bez omogućavanja brzog širokopojasnog interneta kompanijama i stanovništvu, nijedna zemlja više neće moći napredovati. Zato je važno da svaka zemlja pa tako i Bosna i Hercegovina, ulaže u digitalnu infrastrukturu koja postaje glavni pokretač ekonomskog i društvenog razvoja.

Činjenica je da 10-postotno povećanje opće razine digitalizacije povećava BDP za 0,63 posto u BIH, što dugoročno nije zanemarivo. Kad govorimo o kratkoročnim efektima, ulaganje npr. 100 miliona eura u digitalnu infrastrukturu stvara 51 milion eura nove dodane vrijednosti te više od 3.300 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini. A tu je i 27 miliona eura koji se slijevaju u državnu blagajnu. Drugim riječima, svaki euro privatne investicije u razvoj infrastrukture državi generiše 25 centi poreznih prihoda koji se onda mogu koristiti za daljnji razvoj infrastrukture, naročito u nenaseljenim dijelovima zemlje.

I dalje je prisutan stav da je digitalizacija rezervirana isključivo na tehnološke kompanije te za moderna društva. Mogu li koristi od digitalizacije ipak imati i tradicionalne kompanije?

- Svaka kompanija trebat će proći kroz vlastitu digitalnu transformaciju ako želi opstati i prosperirati u  novom digitalnom društvu. To podrazumijeva i tradicionalne kompanije koje će svoje poslovanje morati uskladiti s novim standardima i novim načinima komuniciranja s klijentima, s novim načinima upravljanja zalihama ili pak finansijama. Digitalna transformacija privrede neizbježna je - bilo da je riječ o tehnološkim ili tradicionalnim kompanijama. Nema dijela društva ili dijela privrede koji će ostati nepromijenjen pa i tradicionalne kompanije na digitalizaciju trebaju gledati kao na priliku za unaprjeđenje poslovanja i povećanje nivoa konkurentnosti.

Maruška

Postoji li ipak razlika u efektima digitalizacije kad je riječ o različitim djelatnostima i njihovoj geografskom položaju?

- Osim u povećanju općeg nivoa digitalizacije, pozitivni efekti vidljivi su i kroz veće brzine širokopojasnog interneta te dostupnost flat interneta. Sve to utiče na povećanje produktivnosti kompanija i rast zaposlenosti – u industrijskom i uslužnom sektoru, pri čemu su efekti na industrijski sektor nešto veći u odnosu na uslužni sektor. Treba naglasiti i da su efekti razvoja digitalne infrastrukture veći za kompanije u manje razvijenim, ruralnim dijelovima zemlje u odnosu na urbani, razvijeniji dio zemlje. To znači da ista digitalna infrastruktura može poslužiti kao izvrsna platforma za smanjivanje ekonomskih regionalnih nejednakosti u BIH, ali i u ostalim zemljama zapadnog Balkana, budući da je poznato kako mladi ljudi iz najsiromašnijih dijelova zemlje najviše iseljavaju upravo zato što su u takvim sredinama zakinuti za prilike za zapošljavanje te savremene životne i radne uslove.

Digitalizacija podrazumijeva značajna ulaganja u infrastrukturu – jesu li ona opravdana i što nam donose u budućnosti?

- Pandemija nam je jasno pokazala značaj i nužnost digitalne infrastrukture. Radili smo iz svojih domova – roditelji na svojoj internetskoj vezi, djeca na svojoj, a oni koji tokom pandemije nisu imali kvalitetan internet nisu mogli normalno funkcionirati.

Nema sumnje da se ulaganje u razvoj digitalne infrastrukture itekako isplati, štoviše, ona postaje bitna buduća komparativna prednost te preduslov ekonomskog i društvenog razvoja svake zemlje pa tako i Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti