Zašto je "Komunalno" u fokusu istražnih organa Brčkog?

19.09.2022. 10:46 / Izvor: Federalna.ba
komunalno brčko

Komunalno Brčko u fokusu je istražnih organa, nakon što su se u proteklom periodu mediji bavili nizom spornih radnji u ovom javnom preduzeću.

Komunalno Brčko u fokusu je istražnih organa, nakon što su se u proteklom periodu mediji bavili nizom spornih radnji u ovom javnom preduzeću. Policija je prije nekoliko dana izvršila pretrese prostorija Komunalnog s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, javlja Federalna televizija.

Zaposlenik u Javnom preduzeću Komunalno Brčko Slaviša Đukić u posljednjih više jedne godine prijavljuje po njemu nezakonite radnje u ovoj preduzeću.  Za sada bez uspjeha - stoga nije zadovoljan radom Tužilaštva Brčko distrikta BiH i glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića, od kojeg traži da podnese ostavku.

"Smatram da je zbog sukoba interesa u vezi sa predmetima Javnog preduzeća Komunalno, a gdje su njemu zaposlena tri člana uže porodice, morao predmet predati sljedećem tužilaštvu koje je nadležno. On to nije učinio. Na odbačene prijave njegovi odgovori su degutantni, vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum", tvrdi Đukić.

Uglavnom se radi o prijavama o radno-pravnom statusu pojedinih zaposlenika te zloupotrebama položaja pri zapošljavanju i javnim nabavkama. Ni u jednom ovom slučaju Tužilaštvo do sada nije donijelo naredbu o provođenju istrage, jer je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela. Glavni tužilac je odgovorio na optužbe da je u sukobu interesa.

"Oni obavljaju obične poslove, referentske, ništa rukovodeće, ništa istaknuto. Zaista držim kao potpuno proizvoljne i neutemeljene takve tvrdnje da se radi o pristrasnosti mene kao glavnog tužioca. U praksi predmete po prijavama rade postupajući tužioci. Ja sam na kraju u svim tim predmetima samo se usaglasio sa njihovim odlukama", ističe Mujkanović.

Nije poznato da li pretresi Komunalnog, s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, imaju ikakve veze sa navedenim prijavama. Očito je samo da se u ovom javnom preduzeću nešto ozbiljno dešava, a zanimljivo je da je nekoliko dana prije policijske akcije u Komunalnom održan sastanak sa predstavnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

"Smatram da je upravo zakazao taj pravosudni sistem. Tužilaštvo, kao osnovni temelj pravne države koji će svaku nezakonitost i korupciju izvesti pred lice pravde, nažalost je zakazao. Nadam se da će u budućnosti se stvari promijeniti, pogotovo što je utjecaj međunarodnog faktora, bit ću konkretan – američke ambasade, unazad godinu i po dana takav da su korupciju označili kao karcinom društva", podsjeća Božidar Jović, predsjednik Udruženja Demos Brčko.

Političari u Bosni i Hercegovini u javnim preduzećima vide svoj plijen, stavljajući pod kontrolu procese imenovanja na rukovodeće funkcije, zapošljavanje i javne nabavke. Nacionalno i stranački sve se dijeli. U posljednjih šest godina Komunalno Brčko je promijenilo tri direktora, što je dokaz da postoje određeni problemi kada su u pitanju kadrovska rješenja. Također, tužbe bivših direktora govore o neuređenosti unutrašnjih akata i procedura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti