Upotreba Digital Innovation hub-ova za digitalnu transformaciju malih i srednjih kompanija

20.09.2022. 08:52 / Izvor: pit.ba
Isan Selimović

Na "Targer Con 4.0 – Konferenciji o digitalizaciji industrije" održanoj 09. i 10. septembra 2022. godine u Neumu, izlagao je Isan Selimović, generalni menadžer kompanije QSS.

Na “Targer Con 4.0 – Konferenciji o digitalizaciji industrije” održanoj 09. i 10. septembra 2022. godine u Neumu, izlagao je Isan Selimović, generalni menadžer kompanije QSS.

Učesnici konferencije imali su priliku da čuju kakvo rješenje pruža Inovacijski hub za digitalnu transformaciju malih i srednjih kompanija.

Šta je Digital Innovation hub i kako je Digital Storm nastao? To je koncept koji je nastao iz kompetencijskih centara EU. Zaključeno je da mala i srednja preduzeća nemaju dovoljno kompetencija i pristupa digitalizaciji, te ni budžeta kako bi potakli digitalnu transformaciju. Ideja je da jedna privredna organizacija dobije na jednom mjestu svu moguću pomoć, u obliku resursa, kompetentnih stručnjaka, kao i pristup inovacijskoj mreži poslova kako bi se uspješno uključili u proces digitalne transformacije.

"Digitalna trasnformacija nije iteracija. To je kontinuiran proces. Ne može se reći da je proces digitalne trasformacije završen. Od sada pa ubuduće sve privredne kompanije su u tom procesu koji se nikada ne završava.", navodi Selimović.

Digitalni inovacijski hub je rezultat partnerstva QSS-a i FabLab-a a organizaciono i strukturno je otvoren model. Što je više članica i kompetencija okupljeno na jednom mjestu, bit će bolja usluga i efekat djelovanja inovacijskog hub-a. Digital Storm, kao dio cijele priče predstavlja profitne i neprofitne organizacije koje uspješno kooperiraju već više godina.

"Naša misija je da stvorimo i podstaknemo ekosistem digitalnih inovacija te stimulišemo ulaganja malih i srednjih preduzeća u digitalizaciju kako bi povećali svoju tržišnu agilnost i konkurentnost. Uspostava ovakvih one stop shopova za digitalizaciju omogućava malim i srednjim preduzećima BiH da ostanu konkuretni kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou", ističe Selimović.

Zašto se male i srednje kompanije uopšte trebaju zaputiti ka putu digitalne transformacije? Prije svega, zbog ogromnog pritiska digitalne transformacije kroz cloud transformacije, gdje sve više sistemi ulaze u cloud. Generiraju se ogromne količine podataka i sve više kompanija koriste tu tehnologiju kako bi imali konkurentnu prednost. Sve to kreira veliki pritisak na organizacije, a posebno na srednje i male kompanije. Istovremeno postoje i prilike, gdje se posljedicom geo-političkih dešavanja otvaraju vrlo dobre nearshore prilike za naše kompanije, a koje se trebaju na vrijeme iskoristit.

Zbog svega navedenog, Digital Storm DIH nudi:

  • kvalitetan odgovor na nedostatak i nedokučivost digitalnih kompetencija, vremena i budžeta,
  • pristup vrhunskoj tehnologiji, infrastrukturi i platformama, kompetencijama i uslugama od strane vrhunskih stručnjaka iz mreže DIH-a kako biste što brže, jednostavnije i efikasnije razvili koncepte, prototipe i kroz testiranje smanjili rizik od pogrešnih investicija,
  • mogućnost usvajanja, razvoja i propagacija kompetencija i inovativnosti kroz mrežu DIH-a,
  • omogućava vam da projekte digitalizacije i energetske transformacije realizirate društveno i ekološki odgovorno uz optimalnu isplativost ulaganja.

Neki od primjere projekata koje možete realizirati putem DIH-a su:

  • Projekti osiguranja sigurnosti vaše digitalne imovine, infrastrukture i poslovanja, osiguranje kontinuiteta poslovanja nakon katastrofe.
  • Digitalizacija poslovnih procesa sa nabavkom ili najmom potrebnih proizvodnih mašina i infrastrukture.
  • Razvoj softverskih rješenja po mjeri.
  • Razvoj i implementacija digitalnih strategija.
  • Razvoj koncepata i prototipova proizvoda i usluga uz pomoć vrhunske tehnologije i stručnjaka.

Zamjena postojećih izvora energije naprednim/digitalnim energetskim/mobilnim rješenjima iz obnovljivih izvora vrhunske učinkovitosti, upravljivosti, umrežavanja i iskoristivosti.

"Najteži je prvi korak, i mi smo upravo tu da bismo vam ga olakšali kroz savjete naših eksperata iz oblasti digitalizacije, a koji to rade zadnjih 25 godina", zaključio je Isan Selimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti