Sutra otvorenje 16. međunarodnog sajma privrede u Tešnju: Očekuje se oko 300 izlagača

20.09.2022. 10:54 / Izvor: Akta.ba
sajam tešanj

Šesnaesti međunarodni sajam privrede u Tešanju, koji će od 21. do 24. septembra ove godine biti održan na lokalitetu Kraševo DC – Carina Tešanj, okupit će oko 300 privrednika.

Šesnaesti međunarodni sajam privrede u Tešanju, koji će od 21. do 24. septembra ove godine biti održan na lokalitetu Kraševo DC – Carina Tešanj, okupit će oko 300 privrednika, a zemlja-partner ovogodišnjeg tešanjskog sajma bit će Rumunija. 

Semir Kantić, predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj", napominje da se sajam održava na prostoru koji obuhvata 5.000 kvadratnih metara zatvorenog te više od 10.000 kvadratnih metara otvorenog prostora, od kojeg je većina već i popunjena.

"Ostalo nam je još malo prostora, da ga prilagodimo ako se neko od zainteresiranih prijavi u posljednim trenucima, ali sve veće izložbene površine već su popunjene", ističe Kantić.

Osim izlagača iz zemlje-partnera, Rumunije, kao i svih zemalja regiona, odnosno država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, najavljuje kako će svoje proizvode ove godine ponovo izlagati i privrednici iz Nizozemske, Belgije, Njemačke, Italije, Turske, a prijavljeni su i predstavnici jedne američke te japanske kompanije.

"Očekujemo izlagače iz oko 15 zemalja, a zastupljeni su skoro svi industrijski sektori - hemijski, automobilski, metalski, drvni… Drago nam je što ćemo se, nakon dvije godine pauze zbog pandemije Covida-19, ponovo družiti s našim prijateljima", kaže Kantić, koji najavljuje održavanje raznih sastanaka, prezentacija, diskusija…

Na otvaranju sajama će, uz njega, biti predstavnici Vijeća ministara BiH, zatim federalni premijer Fadil Novalić, premijer Vlade ZDK Mirnes Bašić, rumunski ambasador u BiH Anton Păcurețu te predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrew Jewell, kao i druge visoke zvanice iz političkih i poslovnih krugova.

Generalni pokrovitelj sajma u Tešnju je Vijeće ministara BiH, a partneri vlade FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, Vanjskorgovinska komora BiH i FBiH te Općina Tešanj. Nakon prigodnih obraćanja i svečanog otvorenja te razgledanja štandova bit će održana i prva panel-diskusija o temi "Globalna ekonomska kriza – Utjecaj na BiH i zemlje regiona".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti