Predstavljen značaj GIGA gradova na konferenciji "REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022"

21.09.2022. 16:00 / Izvor: Akta.ba
konferencija

Konferencija je okupila najznačajnije predstavnike poslovnog i političkog života Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, a među panelistima na konferenciji bila je i Hajdi Mostić, COO kompanije Telemach BH.

Konferencija "REGIONAL BUSINESS EXECUTIVE RETREAT 2022" koja se održava od 19. do 20. 9. 2022. godine, nastavak je prošlogodišnjeg poslovnog skupa u organizaciji Vijeća stranih investitora u Bosni i Hercegovini (FIC) i Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Konferencija je okupila najznačajnije predstavnike poslovnog i političkog života Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, a među panelistima na konferenciji bila je i Hajdi Mostić, COO kompanije Telemach BH, koja je govorila o ulozi internet brzina u digitalizaciji zemlje, s posebnim akcentom na GIGA gradove.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina se nalazi na začelju digitalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana. Imajući u vidu da povećanje indeksa digitalizacije od 10% vodi do ekonomskog rasta i porasta BDP za 0,63%, već smo 12 godina snažno posvećeni gradnji infrastrukture za internet mrežu budućnosti, koja će podstaći inovativnost, konkurentnost, te generirati nova radna mjesta i ekonomski razvoj", istakla je Hajdi Mostić, Telemach BH CCO.

Kazala da je da su gradeći infrastrukturu na znatno naprednijim tehnologijama u odnosu na standardnu ponudu tržišta svojim korisnicima omogućili tri do šest puta veće internetske brzine od prosječne brzine interneta u Bosni i Hercegovini, uz veoma konkurentnu cijenu.

Panel DIGITALNA EKONOMIJA – Status i perspektive digitalne transformacije poslovanja na Zapadnom Balkanu je organizovan sa ciljem traženja odgovora na pitanje u kojoj se fazi tranzicije na digitalnu ekonomiju nalazi region Zapadnog Balkana i koje su prednosti digitalne transformacije za građane, kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje javne usluge.

Govoreći u okviru panela Digitalna ekonomija, Hajdi Mostić je naglasila opredjeljenje kompanije Telemach BH da kroz ulaganje u infrastrukturu koja radi na naprednijim tehnologijama u odnose na standardne, znatno unaprijedi poziciju Bosne i Hercegovine kada je u pitanju digitalizacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti