9. Konferencija Mikrografija: Digitalizacijom do bržeg i jednostavnijeg poslovanja

22.09.2022. 12:23 / Izvor: Akta.ba
mikrografija

9. Konferencija Mikrografija na kojoj su predstavljeni novi trendovi digitalne transformacije, te načini za lakše i brže poslovanje, održana je danas u Sarajevu.

9. Konferencija Mikrografija na kojoj su predstavljeni novi trendovi digitalne transformacije, te načini za lakše i brže poslovanje, održana je danas u Sarajevu.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio Damijan Sedar, ambasador Republike Slovenije u BiH kazavši da mu je čast što je danas imao priliku prisustvovati ovakvoj konferenciji, napominjući da Slovenija nastavlja potporu za napredak BiH na putu prema EU.

Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije je u uvodnom izlaganju rekao da je svijet izložen novoj krizi, odnosno energetskoj, te da to jako utiče na poslovne strategije kompanija.

Boštjan je naglasio da je ulaganje u tehnologiju i način rada koji je više okrenut prema digitalizaciji ključan za izlazak iz krize.

"Budućnost je digitalizacija, a posebno se to vidi u vrijeme krize. Digitalizacija nije bitna samo da bismo uštedjeli vrijeme, bitno je da smo dostupni i kada nismo u kancelariji", naglasio je Boštjan, dodajući da je budućnost tu i da se treba brzo prilagoditi.

Tadej Drmaž je zajedno u suradnji sa BH Telecomom predstavio digitalnu platformu za e-potpis i elektronsko arhiviranje dokumenata.

"Prednosti platforme su što dovodi do jednostavnijeg i bržeg poslovanja. Ove tehnologije postoje već nekoliko godina, ali sad su sve sigurnije", rekao je Drmaž.

mikrografija

 

Kazao je da su njihove usluge koje su razvili sa BH Telecomom ustvari infrastruktura.

"Umjesto da imate skladište dokumentacije u Hrasnici, imate skladište na njihovim serverima", pojasnio je.

Sanin Kahvedžić iz BH Telecoma je rekao da su oni razvili data centre najprije za svoje potrebe, a kasnije su to proširili i na svoje korisnike.

"Tri su razloga zašto je dobro koristiti cloud ili date centre, to su smanjenje troškova, fleksibilnost i jednostavnost upotrebe", pojasnio je Sanin.

Naglasio je da kontinuirano rade na proširenju svih njihovih kapaciteta u skladu sa potrebama i zahtjevima tržišt.

O ekstarnalizaciji aktivne i pasivne dokumentacije aktivne i pasivne dokumentacije govorila je Lejla Zuberović iz ProCredit Banke.

Zuberović je kazala da je banka kroz godine rada generisala veliki broj dokumentacije, što predstavlja određene izazove u upravljanju sa dokumentacijom.

"Krenuli smo u korištenje elektronskog potpisa unutar banke, u budućnosti to želimo proširiti i na korisnike, te planiramo proširiti saradnju sa Mikrografijom i svu dokumentaciju koju generišemo predati Mikrografiji na čuvanje", poručila je.

Također je kazala da prate razvoj softverskih rješenja i da se nada da će se i na tom planu ostvariti neka saradnja.

mikrografija

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti