Podignuta optužnica protiv Zeljkovića: U pandemiji oštetio budžet za više od 1,3 miliona KM

23.09.2022. 09:01 / Izvor: Akta.ba
zeljković

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića, koja ga tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje mita i nesavjesan rad u službi.

On se tereti da je nabavkama tokom pandemije oštetio budžet entiteta Republika Srpska za 1,3 miliona KM.

Zloupotrebe u postupku javne nabavke

Osim Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni i direktor "Procontrol" d.o.o. Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, bivši direktor "Sineks laboratorija" d.o.o. Sanija Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, zatim direktor "Travel for fun" d.o.o Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke, te direktor "Promeding" d.o.o. Laktaši, Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke. 

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te na na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada KM. 

zeljković slučaj

"Korona" nabavke

Nakon provedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je na osnovu pribavljenih preko dvije hiljade materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza utvrdilo ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih lica, o čemu govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553,49 posto, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 posto , a termalnih kamera za 198,30 posto.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000,00 KM, Saši Markoviću i "Travel for fun" d.o.o Banja Luka u iznosu od 578.780,32 KM, Slavku Bojiću i "Procontrol" d.o.o. Banja Luka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i "Sineks laboratorija" d.o.o. Banja Luka u iznosu od 28.700,00 KM. 

Optužnicom je predloženo da se od navedenih lica oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Branislavu Zeljkoviću izrekne i mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti i to zbrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima ili bilo kojim drugim ustanovama kojima je na osnovu zakona ili drugog propisa donesenog na osnovu zakona povjereno vršenje javnih ovlaštenja u maksimalnom trajanju od deset godina, saopćeno je iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti