Odbačena apelacija Džaferovića, ostaje na snazi kontrola javnih nabavki u KS

23.09.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
ustavni sud

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje.

Podsjetimo, Džaferović je u maju ove godine uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo jer smatra da ovaj akt nije u skladu s Ustavom, te je zatražio od Ustavnog suda da ga stavi van snage.

Kao razlog je je naveo kako je nedopustivo da niži nivoi vlasti nastoje preuzimati ovlasti države, bilo da se radi o entitetu Republika Srpska, Kantonu Sarajevo ili bilo kojoj drugoj nižoj administrativnoj jedinici. 

Inače, ova uredba po kojoj djeluje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, predstavlja najjači alat u KS kada je riječ o borbi protiv korupcije.

Donesena je prije tri godine kao dodatni antikoruptivni alat ili kontrolor pored Agencije za javne nabavke BiH koja provodi kontrolu po zakonu. Osim toga, razrađuje mogućnost centralizacije javnih nabavki za niže nivoe što je preporuka EU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti