Ahmetlić: Države iz regije traže mazut od nas

23.09.2022. 12:47 / Izvor: Akta.ba
Ahmetlić

Države iz regiona sve više traže mazut iz BiH. Kako je kazao Ahmetlić imaju velike pritiske iz Hrvatske da im se obezbjedi mazut, a i Srbije.

Naftne kompanije u BiH mogu jako malo uticati na cijenu nafte. Barel nafte se plaća u dolarima, a kako dolar raste tako rastu i cijene nafte kazao je, Izudin Ahmetlić, vlasnik Hifa-Oil Group Tešanj.

"Od nas jako malo zavisi kakva će cijena nafte biti. Vlada je ograničila marže i mi se moramo kretati u tim maržama. Nafta je jako kontrolisana oblast tvrdim odgovorno. To je najuređenija oblast u ovoj državi. U poređenju sa duhanom, alkoholom i drugim stvarima nafta je super uredna", pojasnio je Ahmetlić.

Ono što je na naftnim kompanijama jeste da obezbijede sigurno snabdijevanje naftom u BiH. 

"Mislim da smo dosad uspjeli u tome. Uvijek smo govorili da možemo obezbjediti dovoljne količine nafte, ali o cijeni zaista ne možemo da pričamo. Mi nismo faktor koji značajno utiče na cijenu nafte. Mi smo u poziciji ozbiljnog prilagođavanja i fukcionisanja na način da tržište snabdijemo pravovremeno", istakao je vlasnik Hifa-Oil Group Tešanj.

Osim nafte važno je da se naša država snabdije i drugim energentima poput mazuta.

"U slučaju da se se zavrne plin svi će krenuti prema struji. Takvo preopterećenje može dovesti do ozbiljnih problema u sistemu. Šta je sa mazutima? Šta je sa alternativama u ovoj državi? Ne možemo reći od kad je zaustavljena Rafinerija Brod da ovo tržište ima ozbiljne rezerve. Što se tiče Hifa oila mi imamo kapacitete od 6 hiljada tona mazuta. Možemo fukcionisati brodskim putem, prihvatati to i skladištiti", naglasio je.

Države iz regiona sve više traže mazut iz BiH. Kako je kazao Ahmetlić imaju velike pritiske iz Hrvatske da im se obezbjedi mazut, a i Srbije.

"Stanje je jako komplikovano i ja molim za razumijevanje u smislu da se organizujemo i imamo dovoljno nafte. Šta će uraditi velike sile uvažavajući krizu, inflaciju, ratno stanje i druge faktore ne zavisi od nas. Hifa oil je ozbiljno mobilisana i intenzivno radimo na obezbjeđivanju snabdijevanja iz više pravaca", poručio je Ahmetlić. 

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti