Franjevačka teologija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Svečano otvoren obnovljeni amfiteatar Franjevačke teologije u Sarajevu

Franjevačka teologija u Sarajevu, jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini.

25.09.2022. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Franjevačka teologija u Sarajevu, jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, u subotu je otvorila vrata brojnim zvanicama, među kojima i predstavnicima kantonalne, gradske i općinskih vlasti u Sarajevu kako bi zajedno obilježili značajan događaj.

Zahvaljujući donatorima iz Švicarske i pomoći Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva, nakon dugog niza godina, obnovljen je i amfiteatar u zgradi koja je iz rata izašla potpuno devastirana.

Profesor i ekonom na Franjevačkoj teologiji fra Emanuel Josić se, uime domaćina, zahvalio ministrima u Vladi Kantona Sarajevo Samiru Avdiću i Enveru Hadžiahmetoviću koji su, poslije niza godina, Vladu KS usmjerili da prepozna značaj projekta obnove i izdvoji značajna sredstva za završetak ovog projekta, ali i da pomognu u sanaciji krova zgrade koji je godinama prokišnjavao. Zahvalio je Samiru Bejiću na inicijativi te njegovoj upornosti da prenese potrebu i poveže Franjevačku teologiju, Vladu Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo na ovom projektu.

Zahvalio je i Gradu Sarajevu na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić i predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademovikću  koji su se, između ostalih, i obratili skupu.  

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je iskazao ponos što je među pojedincima koji su, svako na svoj način, dali doprinos obnovi amfiteatra - mjesta razmjene znanja, iskustava, ali i druženja koje će sigurno dobro služiti mnogim generacijama studenata.

Naglasio je značaj Franjevačke teologije kao i „ ponos franjevačkom provincijom Bosnom Srebrenom i našim bosanskim franjevcima, nezaobilaznim vezivnnimom tkivu Bosne i Hercegovine, njenim čuvarima ali i skrbnicima svih naroda i građana Bosne i Hercegovine“.

Posebno je istakao angažman gradskog i općinskog vijećnika dr. Samira Bejića, naglasivši da se bez njegove inicijative i aktivnosti ovakva podrška predstavnika vlasti ovom projektu ne bi ostvarila.

"Samir nas redovno podsjeća da dobro stanuje u ljudima", potcrtao je predsjedavajući Ademović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti