Bez dozvola: U zaštićenom području kanjona rijeke Bistrice počela izgradnja malih hidroelektrana

26.09.2022. 13:47 / Izvor: Akta.ba
izgradnja hidroelktrana

Centar za životnu sredinu Banja Luka saopćio je kako je u toku devastacija korita rijeke Bistrice i same rijeke, a sve u svrhu gradnje elektrana i to bez potrebnih dozvola.

Centar za životnu sredinu Banja Luka saopćio je kako je u toku devastacija korita rijeke Bistrice i same rijeke, a sve u svrhu gradnje elektrana i to bez potrebnih dozvola.

“Ono što se trenutno dešava na rijeci Bistrici je poražavajuće, ne samo po životnu sredinu nego i po administrativne procedure koje su u toku, ali investitorima to očigledno ne predstavlja problem, pa tako nastavljaju s radovima mimo svih procedura i poštovanja načela životne sredine”, napisali su nasvom službenom FB profile.

Navode kako su se dosadašnji radovi pravdali kao radovi u pravljenju pristupnih puteva, javne rasprave su se održavale, loše studije uticaja odobravale, ali proces dobijanja ekološke dozvole nije završen.

Ekološka inspekcija je očigledno imala razumijevanja za ove događaje u kojima nije vidjela ništa sporno, a proces uništavanja prostora koji treba da uvažava zaštitu kao „Kanjon rijeke Bistrice“ u sklopu sa Treskavicom se nastavlja.

“Osuđujemo ovakvo ponašanje svih aktera u ovom činu, kako investitora, tako i nadležnih koji ne reaguju, iako su mještani Miljevine u više navrata rekli da ne žele devastaciju svoje rijeke i gradnju ovih elektrana na njoj”, kazali su.

Napominju da su sudski postupci protiv građevinskih dozvola u toku, te se nadaju hitnijem rješavanju ovih upravnih sprova.

Takođe, u saradnji sa Aarhus centar u Bosni i Hercegovini, Centar za životnu sredinu učestvuje u osporavanju rješenja kojima se odobravaju Studije uticaja za sve tri planirana projekta na rijeci Bistrici, te će zahtjevati prekid postupka izdavanja ekoloških dozvola do okončanja sudskog postupka u kojem se ispituje zakonitost Studija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti