električna vozila

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uvoz električnih i hibridnih vozila u BiH ima višestruke benefite

Privremena suspenzija carina na uvoz električnih vozila i smanjenje carina na uvoz hibridnih vozila imat će višestruke benefite koji se mogu očekivati u pogledu većeg broja električnih i hibridnih vozila u BiH, a time i smanjenju emisija štetnih gasova u zrak

27.09.2022. 09:54 / Izvor: Fena

"Odluka Vijeća ministara BiH o privremenoj suspenziji carina na uvoz električnih vozila i smanjenju carina na uvoz hibridnih vozila imat će višestruke benefite koji se mogu očekivati u pogledu većeg broja električnih i hibridnih vozila u BiH, a time i  smanjenju emisija štetnih gasova u zrak", potvrđeno je Feni iz Udruženja za elektromobilnost Privredne komore FBiH.

Sekretar Udruženja Anela Karahasan istakla je da se to može očekivati i s aspekte krajnje cijene, koja bi sad potencijalnim kupcima trebala biti povoljnija, pogotovo  uz dodatnu mogućnost apliciranja na subvencije za nabavku električnih i hibridnih vozila, a koje su trenutno aktuelne u Federaciji BiH.

"Ovdje ne smijemo zaboravit i na kupce - pravne subjekte, koji su  već odavno prepoznali značaj električnih vozila u službenom voznom parku sa aspekta ušteda koje ostvaruju s obzirom na trenutne cijene goriva, i aspekte održavanja konvencionalnih vozila, a gdje je dosad  upravo cijena električnih i hibridnih vozila bila ograničavajući faktor u kupovini", dodala je Karahasan. 

Istakla je da je veća tražnja kupaca uz navedenu suspenziju carina, ujedno i dodatni poticaj ovlaštenim zastupnicima i trgovcima automobilima za uvoz  većeg i šireg kontigenta električnih i hibridnih vozila u Bosni i Hercegovini, a to će dovesti do  više testnih vožnji, promotivnih kampanja, odnosno njihovog većeg broja na ulicama u BiH. 

Karahasan je navela da su na kraju prošle godine u BiH ukupno registrovana 133 električna vozila, a da je u junu ove godine u mreži ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila od ukupno 104 ekološka prihvatljiva vozila njih pet bilo električnih, dok su preostala bili hibridi.

Precizirala je da u BiH ima više od 180 punionica, koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, tržne centre i slično, te da je limitirajući faktor još uvijek kompleksna administrativna struktura izgradnje punionica, za koju je potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

"Međutim, olakšavanje procedure izgradnje punionica i njihov veći broj je nužno, paralelno sa inteziviranjem aktivnosti na većem brojem električnih automobila. Od značaja je spomenuti naše članice Udruženja za elektromobilnost - javne i privatne kompanije, koje su prepoznale tu potrebu, i aktivno kroz različte poslovne modele rade na izgradnji infrastrukture punionica u BiH", rekla je Karahasan.

Uputila je i poziv nadležnim institucijama da olakšaju procedure na njihovim nivoima i time omoguće, ne samo veći broj električnih vozila, već i smanjenje zagađenja iz transporta, te ubrzaju korake BiH na putu ka dekarbonizaciji i nultoj emisiji štetnih gasova do 2050. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti