Asmir Hodžić sa lažnom diplomom godinama radio kao izvršni direktor "Pokopa", imao platu od 2.800KM

28.09.2022. 09:29 / Izvor: Fokus
Asmir Hodžić

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv donedavnog izvršnog direktora za pogrebne i tehničke poslove KJKP "Pokop" Asmira Hodžića.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv donedavnog izvršnog direktora za pogrebne i tehničke poslove KJKP “Pokop” Asmira Hodžića, zbog krivičnog djela krivotvorenje javne isprave (diplome).

Naime, Hodžić Asmir se tereti da je pod tačkom 1. optužnice neutvrđenog dana 2016. godine, u ul. Mula Mustafe Bašeskije broj 38 u općini Stari Grad, u cilju imenovanja na poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora u KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, svjestan da kao pravu, upotrebljava lažnu javnu ispravu što je i htio, pravnoj službi tog javnog preduzeća predao ovjerenu fotokopiju lažne diplome o stečenom visokoškolskom stručnom obrazovanju.

Riječ je o diploma Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske nauke, Univerzitet u Mariboru, Slovenija – zanimanje diplomirani inžinjer poljoprivrede, broj: 000612 od 15.08.2003. godine.

Kako se ističe on ju je prethodno nabavio na njemu poznat način, iako je znao da navedeni fakultet nikada nije završio, na osnovu koje je odlukom Nadzornog odbora KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, broj: 02-34-1529-3/16 od 10.08.2016. godine imenovan za vršioca dužnosti izvršnog direktora tog preduzeća.

Nakon toga je, ističu iz Tužilaštva KS, zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, broj: 1572 od 11.08.2016. godine, dok je pod tačkom 2. optužnice dana 16.08.2017. godine putem protokola KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo, u cilju imenovanja na poziciju izvršnog direktora za pogrebnu djelatnost i tehničke poslove u KJKP „Pokop“ d.o.o Sarajevo, svjestan da kao pravu, upotrebljava lažnu javnu ispravu predao ovjerenu fotokopiju lažne diplome o stečenom visokoškolskom stručnom obrazovanju Fakulteta za poljoprivredu i biosistemske nauke, Univerzitet u Mariboru, iako je znao da navedeni fakultet nikada nije završio te je nakon provedene konkursne procedure, odlukom Nadzornog odbora KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo broj: 02-34-2274-3/17 od 27.09.2017. godine, imenovan na navedenu poziciju.

Nakon toga je sa KJKP „Pokop“ d.o.o. Sarajevo zaključio ugovor o radu broj: 34-2589/17 od 03.10.2017. godine. Postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje svjedoka i izvođenje više od 30 materijalnih dokaza.

Inače, ovo krivično djelo zadokumentovao je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Prema podacima iz registra imenovanih lica, Hodžić je kao izvršni direktor primao mjesečnu plaću od 2.856 KM.

Ovo je još jedna u nizu lažnih diploma visokih funkcionera u KS, koje su, nakon što ih je kao takve prethodno zadokumentovao Ured za borbu protiv korupcije, završile s optužnicom ili presudom.

Među onima koji su osuđeni za posjedovanje lažne diplome je Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica. Kako smo objavili, on je osuđen na godinu i po zatvora zbog krivotvorenja diplome.

Pleh je, o čemu je Fokus.ba prvi izvijestio javnost sudski odgovarao za krivotvorenje diplome iz Titograda (Podgorice). Ured za borbu protiv korupcije KS poduzimajući svoje aktivnosti utvrdio da je Pleh prilikom imenovanja za predsjednika školskog odbora Javne ustanove Osnovna škola “Aneks” kao predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauku i mlade KS predao odnosno upotrijebio diplomu o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu (Podgorica, Crna Gora) broj 105679-85 od 8. februara 1986. godine za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna.

Netom nakon toga, Tužilaštvo KS je protiv Pleha podigao optužnicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti