"Inicijativa poslovnog integriteta": AmCham u borbi protiv nefer poslovnog okruženja

28.09.2022. 10:28 / Izvor: Akta.ba
amcham

Američka privredna komora u BiH s ponosom najavljuje implementaciju projekta "Inicijativa poslovnog integriteta".

Američka privredna komora u BiH s ponosom najavljuje implementaciju projekta "Inicijativa poslovnog integriteta", čiji je osnovni cilj unapređenje niske konkurentnosti kompanija i nefer i netransparentnog poslovnog okruženja u zemlji kroz strateško angažovanje učesnika u naporima da se promoviše dobro korporativno upravljanje. 

Da bi se poboljšao poslovni integritet, potrebno je razviti korporativno razumijevanje pojma. Dogovaranje definicije integriteta u poslovanju je neophodan prvi korak na putu ka integrisanijoj organizaciji.

Tim povodom je u ponedjeljak, 19. septembra, održan informativni sastanak sa kompanijom članicom Amcham BiH i direktorom Centra za antikorupciju i upravljanje CIPE (ACGC), Frankom Brownom, o unapređenju integriteta kompanija u bh. poslovnoj zajednici.

Način na koji će se to postići podrazumijeva formiranje grupe kompanija koje će služiti kao primjer dobre poslovne prakse kada je riječ o aktivnostima harmonizacije integriteta u Bosni i Hercegovini. 

Osim toga, domaće kompanije će dobiti priliku da svoje politike usklade sa zahtjevima tržišta SAD-a i EU, ali i unaprijede razumijevanje zahtjeva za usklađenost s antikorupcijskim propisima u domaćoj poslovnoj zajednici.

"Imati integritet i stalno podržavati visoke etičke standarde iz osjećaja dužnosti, a ne radi bilo kakvog očekivanog dobitka, to je ono što znači biti organizacija integriteta. To također znači djelovati časno čak i kada niko ne gleda. Posjedovanje etičke kulture koja prodire u cijeli korporativni ekosistem je ono što se podrazumijeva pod integritetom. Osim toga, to podrazumijeva održavanje odgovornosti i priznavanje bilo kakvih grešaka dok je otvoren u pogledu bilo kakvih nedostataka. Osiguravanje da su interakcije sa potrošačima, zaposlenima, dobavljačima, investitorima i regulatorima u skladu sa navedenim ciljevima i svrhama, podrazumijeva premošćivanje svih jazova između namjera i akcija. Pobrinuti se da se neko stalno ponaša na respektabilan način na radnom mjestu je posljednji korak", saopćeno je iz AmChama BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti