web plaftorma

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vijeće ministara traži firmu za održavanje web stranica institucija BiH

Vijeće ministara BiH objavilo je aukciju za "Nabavku usluga održavanje web platforme Vijeća ministara BiH", saznaje Akta.ba.

28.09.2022. 11:13 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH objavilo je aukciju za "Nabavku usluga održavanje web platforme Vijeća ministara BiH", saznaje Akta.ba. 

Predmet javne nabavke podrazumijeva pružanje usluga održavanje web stranica i CMS rješenja implementiranog u Vijeću ministara BiH i unapređenje CMS rješenja i funkcionalnosti portala Vijeća ministara BiH. 

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je rok za izvršenje usluga 30 minuta od momenta prijave problema od strane Ugovornog organa.

"Održavanje web stranica institucija BiH podrazumijeva održavanje CMS platforme i 31 web stranicu institucija BiH. Održavanje podrazumijeva da ponuđač predmetne usluge obezbijedi nesmetano funkcioniranje i dostupnost CMS rješenja i web stranica u periodu 24/7/365, te da se obavezuje da će za vrijeme trajanja ugovora otkloniti svaki nedostatak ili grešku na sistemu koja može prouzročiti nedostupnost servisa sa vremenom odaziva od najviše 30 minuta od prijave problema", piše u dokumentaciji. 

Također ponuđač se obavezuje da će u dogovoru sa ugovornim organom u toku trajanja ugovora raditi na unapređenju i funkcionalnosti portala, te je dužan da dostavlja mjesečne izvještaje o aktivnostima. 

Da podsjetimo, sajber napadi u BiH sve su češći. Na meti su web stranice institucija, ali i državne i privatne firme. Stopa kompjuterskog kriminaliteta povećana je, posebno posljednjih godina. Broj neotkrivenih sajber napada prije 10 godina bio je 1:100.000, dok je danas taj broj 1:1.000.000.

Naša država nema mehanizme da se odbrani od potencijalnih sajber napada, koji se, u posljednjem slučaju, gotovo mogu poistovjetiti sa terorizmom. A bez pomoći ino partnera, prognoze nisu dobre.

"Ovo može biti u uvod u nešto složenije, u neki teroristički napad. Uvod u neku drugu destabilizaciju, subverzivno djelovanje prema privredi BiH, bankarskom sistemu, tako da su motivi različiti, čemu se mora posvetiti ozbiljna pažnja. Moramo više ulagati, moramo ulagati u mlade stručnjake", kazao je Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku.

Mladi stručnjaci u sve većem broju odlaze, a potrebniji su više nego ikad prije, posebno nakon upozorenja iz OBA BiH svim institucijama da provjere i zaštite svoje bezbjednosne sisteme. Na potencijalne prijetnje, osim institucija, nisu spremni ni građani.

E.S.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti