Prezentiran Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Una

29.09.2022. 08:14 / Izvor: Akta.ba
NP Una

Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Una prvi je ovakav plan i strategija upravljanja parkovima u Bosni i Hercegovini.

Plan upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice Nacionalnog parka Una prvi je ovakav plan i strategija upravljanja parkovima u Bosni i Hercegovini. Razvoj Plana podržao je USAID Turizam BiH, nastojeći dodatno promovirati održive i ekološki prihvatljive metode s ciljem očuvanja prirodne baštine.

"Plan je obavezan dokument za svako zaštićeno područje u svijetu, pa tako i za Nacionalni park Una. Plan za prethodnih 10 godina je istekao i u toku je intenzivna priprema novog desetogodišnjeg plana. Danas smo prezentirali jednu od komponenti tog osnovnog Plana upravljanja Nacionalnim parkom Una za period 2023. - 2033. godina. Osim zahvalnosti našem osnivaču Vladi Federacije BiH, moram spomenuti da izradu Plana pomažu i sufinanciraju USAID Turizam, WWF Adria, te konsultantske agencije Nature&Adventure i Wise for Nature", naveo je direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarildo Mulić.   

Istaknuto je kako će implementiranjem Plana upravljanja posjetiteljima i uključivanja lokalne zajednice biti unaprijeđeno očuvanje i upravljanje Nacionalnim parkom na održiv način, dok će uključivanje lokalnih zajednica poboljšati njihov kvalitet života, povećati prihode i stopu zapošljavanja.

Šefica Odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma Zineta MUjaković istaknula je kako je dio osnovnog Plana kao smjernice upravljanja jednim preduzećem zaštiti neko područje, a ne formirati novu turističku destinaciju.

"Dakako, ovdje treba biti i jeste turistička destinacija, ali isključivo na održiv način. To se upravo pokušava postići implementacijom ovakvih planova, odnosno smjernicama. Jasno je onda kako je to i naš primarni cilj, koji Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH zajedno sa donatorima USAID-om Turizam BiH, WWF Adria i ostalima nastoji što uspješnije realizirati", navela je Mujaković.

Plan bi trebao doprinijeti povećanju broja turističkih aktivnosti, uključujući prezentiranje lokalne kulture i tradicije, kao i identificiranje prostora za proširenje kapaciteta lokalnog preduzetništva, te mogućnosti za dodatne obuke i certifikaciju proizvoda i usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti