cargo-partner se zalaže za održivo skladištenje širom Evrope

29.09.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
cargo

Od skladišta u potpunosti napravljenog od drveta u Austriji, do direktne željezničke veze sa skladištem u Slovačkoj, cargo-partner dokazuje da efikasni logistički procesi koriste ne samo klijentima, već́ i životnoj sredini.

Međunarodna logistička kompanija preuzima kontinuirane akcije kako bi svoje skladištenje učinila ekološki održivim. Od skladišta u potpunosti napravljenog od drveta u Austriji, do direktne željezničke veze sa skladištem u Slovačkoj, cargo-partner dokazuje da efikasni logistički procesi koriste ne samo klijentima, već́ i životnoj sredini.

Kada je cargo-partner 2018. godine otvorio svoj iLogistički centar od punog drveta u Fischamendu (Austrija) u blizini bečkog aerodroma, kompanija je poslala snažan signal industriji kada je riječ o održivoj arhitekturi i ekološkoj logistici. U izgradnji je utrošeno 4.200 m³ drveta, što je rezultiralo smanjenjem CO₂ emisija od 8.400 t u poređenju sa konvencionalnim građevinskim materijalima. Međutim, napori logističke kompanije nisu stali na tome i cargo-partner nastavlja da radi na smanjenju CO₂ utjecaja svojih operacija. Stoga nije iznenađujuće da kancelarije i skladišta cargopartnera u Austriji od 2017. godine dobijaju 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije.

cargo

Stefan Krauter, generalni direktor kompanije cargo-partner, ističe da kada je riječ o održivosti, njihov posao nikada nije završen.

"Minimiziranje našeg uticaja na životnu sredinu je glavni prioritet i stalni napor u našoj kompaniji. Naši iLogistički centri u Fischamendu i Dunajskoj Stredi su samo dva primjera koji pokazuju da efikasni logistički procesi mogu proizvoditi manje CO₂ emisije", rekao je Krauter.

cargo

Slovačka: Manje CO₂ zahvaljujuć i željezničkom terminalu

U Dunajskoj Stredi, cargo-partner upravlja iLogističkim centrom od 17.400 m² koji je direktno povezan sa željezničkim kontejnerskim terminalom METRANS. Ova veza pruža jedinstvenu prednost, jer kontejneri više ne moraju biti transportovani do skladišta kamionima. Umjesto toga, cargo-partner koristi specijalne viljuškare za istovar kontejnera direktno iz voza u skladište preko namjenskih utovarnih stanica. Izbjegavajući cestovni transport do posebnog čvorišta, cargo-partner postiže značajno smanjenje emisije ugljika.

Budući da METRANS terminal pruža idealne veze sa lukama Hamburg i Bremerhafen na sjeveru, kao i Koper i Rijeka na jugu, sve više kupaca koristi ovo pogodno čvorište. Od januara do jula 2022. godine, u skladištu cargo-partnera u Dunajskoj Stredi pretovareno je ukupno 1.200 TEU, što znači uštedu od 132.000 kilometara ili 40.000 litara dizel goriva. Pod pretpostavkom da je emisija u prosjeku 966 grama CO₂ po kilometru, to znači da je 127.193 kg CO₂ emisije izbjegnuto rukovanjem pošiljkama u Dunajskoj Stredi.

Slovenija i Srbija: Dani solarne energije u 2023.

Od otvaranja iLogistics centra Ljubljana 2019. godine, potražnja kupaca je daleko premašila početna očekivanja cargo-partnera, što je navelo kompaniju da započne proširenje objekta ranije nego što je planirano. Dodatna zgrada skladišta, koja bi trebalo da bude otvorena u novembru ove godine, povećat će skladišni prostor sa sadašnjih 25.000 m² na ukupno 39.100 m². Da bi ovaj rast bio ne samo ekonomski, već́ i ekološki održiv, cargo-partner planira da 2023. godine nadogradi objekat postavljanjem velikog solarnog sistema na krov. "Elektrana" će proizvoditi 575 MVh godišnje, pokrivajući 34% potrošnje energije kompanije što će rezultirati uštedom od 273 metričke tone CO₂ svake godine.

slovenija

Srbija je također jedna od zemalja koja aktivno radi na održivom razvoju. Jedan od aktuelnih i najznačajnijih projekata jeste ugradnja solarnih panela, gdje je u toku faza odabira izvođača radova. O održivom razvoju razmišljalo se i mnogo prije izgradnje logističkog centra u Srbiji, jer je sama lokacija odabrana strateški, čime je postignuta minimalna udaljenost od beogradskog aerodroma, dok se sam distributivni centar nalazi odmah pored dva glavna autoputa E-70, E-75. Na ovaj način izbjegnuto je kretanje kroz gradska naselja, ali i smanjen broj kilometara neophodan da se roba preveze do krajnjeg odredišta. Pored lokacije, kompletan kancelarijski prostor, ali i cijelo skladište od ove godine je opremljeno isključivo LED rasvjetom. Upotreba LED svjetala može umanjiti ukupnu potrošnju energije, ali i redukovati nivo toplote. Kada su u pitanju radne mašine, koriste se isključivo električni viljuškari, čime se optimizira upotreba ne samo električne energije već i radne snage. Srbija se posebno angažovala i oko reciklažnog procesa, te se sav kartonski, papirni i pvc otpad reciklira.

Hrvatska: Najbolji početak u najsavremenijoj ustanovi

Prilikom ulaganja u nove skladišne kapacitete, cargo-partner bira lokacije koje prate najnovije standarde u pogledu ekološke održivosti. To je bio slučaj i sa novim cargo-partner skladištem u Zagrebu sa 12.900 m² skladišnog prostora koje je počelo sa radom početkom ove godine. Zgrada je certifikovana prema BREEAM, međunarodno priznatom standardu za održivu izgradnju i operacije. BREEAM procjenjuje faktore kao što su upotreba energije i vode, zdravlje i blagostanje, zagađenje, transport, materijali, otpad, ekologija i procesi upravljanja. Zgrada je u potpunosti opremljena LED rasvjetom i na svom krovu ima 6.028 solarnih panela, koji proizvode oko 2.338 MVh godišnje.

hrvatska

Kao dio stalnih napora kompanije cargo-partner da svoje logističke operacije učini održivim, nekoliko drugih lokacija širom Evrope također planira da ojača svoje solarne sisteme u bliskoj budućnosti. Ovo uključuje skladišta kompanije u Fischamendu, Ljubljani, Dunajskoj Stredi, Bratislavi, Sofiji i Beogradu. 

"Globalna klimatska kriza koja je u toku je možda najvažniji izazov našeg vremena. Nastavićemo da podržavamo ekološke inicijative i primjenjujemo održive tehnologije kako bismo radili na boljem sutra", poručio je Krauter. 

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike punog opsega koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. Sa skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 1.8 milijardi EUR u 2021. godini i trenutno zapošljava 4.000 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti