Jezerani zabrinuti zbog geoloških istraživanja koja bi se trebala proširiti na Mrkonjić Grad i Jajce

30.09.2022. 08:11 / Izvor: Akta.ba
geološka jajce

Javnost je donekle već upoznata o određenim geološkim istraživanjima na području opštine Jezero, jednim dijelom opštine Mrkonjić Grad i uskoro bi ta istraživanja trebala da se prošire na područje opštine Jajce.

Javnost je donekle vec upoznata o određenim geološkim istraživanjima na području opštine Jezero, jednim dijelom opštine Mrkonjić Grad i uskoro bi ta istraživanja trebala da se prošire na područje opštine Jajce.

Podsjećamo, 23. aprila snimljen je helikopter kako nadlijeće iznad Malog i Velikog Plivskog jezera, ali i Ćusina i Oštrog Brda. To helikoptersko nadlijetanje je bilo zbog istraživanje rudnih ležišta u opštini Jezero, ali zašto su istraživali na području općine Jajce!?, piše jajce.online.

Ova geološka istraživanja vrši kompanija “Lykos Balkan Metals”, tačnije njena kćerka firma SNK metali. “Lykos Balkan Metals” ima svoje kćerke firme “Medeni brijeg na Ozrenu i Braha u Čajniču.

Iza svih ovih kćerka firmi na čelu kompanije “Lykos Balkan Metals” stoji izvjesni Miloš Bošnjaković. On je bivši policijski inspektor iz Tuzle koji je nakon rata 1996. godine otišao na Novi Zeland, a zatim u Australiju.

Da bi se potom vratio u Bosnu i Hercegovinu da se bavi skroz drugim zanimanjem – geološkim istraživanjima. Skroz zanimljiv zaokret u profesiji jednog policijskog inspektora.

Kompanija “Lykos Balkan Metals”, sa sjedištem u Bijeljini, od oktobra 2021. godine je uvrštena na Australijsku berzu (ASX). Sve rezultate svog istraživanja kompanija objavljuje javno na berzi i tako obavještava akcionare o onome sto pronađu u našoj zemlji.

Na ovom linku pod objavljenim biltenima može se naći informacija da će aplicirati i za dozvole za geološka ispitivanja i na području opštine Jajce. (Announcements od 21.3.2022. godine pod nazivom Sinjakovo Project Expansion).

JEREZO

 

“Lykos Balkan Metals” je u junu 2022 godine otjerana sa Ozrena zbog pobune lokalnog stanovništva jer nisu željeli nikakvu uzurpaciju prirode i zivotne sredine u njihovoj okolini.

“Lykos Balkan Metals”, svoj rad na berzi predstavlja pod naslovom “Battery and Precious Metals Exploration in Bosnia-Herzegovina” (prezentacija se nalazi također pod Announcements na od 26.10.2021. godine pod nazivom “Corporate Presentation”)

Na berzi se svojim ulagačima predstavljaju kao vlasnici tri veoma perspektivna projekta u BiH u oblasti istraživanja plemenitih metala i metala koji se koriste za izradu baterija u geografskom području gdje je
narod prijateljski nastrojen prema rudarenju. Ono sto izdvajaju u svom opisu jesu nikl, bakar, kobalt, precizni metali, litijum i REE (rijetki metali zemljine kore)

Svoje projekte opisuju kao lokacije lako pristupne glavnim putevima, a BiH opisuju kao zemlju koja ima dobre transportne veze sa EU čiji krajnji potrošači su gladni za metalima od kojih se izrađuju baterije.

Početak ispitivanja postojanja ruda na području Jezera, najavljeno je u početku kao Sinjakovo projekat koji je podrazumijevao istraživanje ruda na području gdje je nekada bio rudnik u vrijeme Austrougarske.

Mještani Jezera su bili obaviješteni o ovome i uglavnom je sve prolazilo bez ikakve pobune jer su svi znali za stari rudnik na području Sinjakova. Informacija koja je dolazila do mještana bila je da se radi površinsko uzimanje uzoraka i njihovo ispitivanje. Zatim se krenulo na dubinsko busenje i uzimanje uzoraka.

Zabrinutost počinje kada istraživanje kreće u brdu Otomalj/Hotomalj i brdu Bag i to odmah nakon snimanja cijelog područja Jezera uz pomoć magnetnog skenera. Pod nazivom Sinjakovo projekat, firma SNK metali je prešla na istraživanje okolnih brda, a koji okružuju obale rijeke Plive sa svih strana.

Vjerovatno ohrabreni ćutanjem mještana Jezera, počeli su s izgradnjom puta u brdo Otomalj/Hotomalj s namjerom da rade dubinska ispitivanja. Javnost jos nije upoznata kako se sa Sinjakova prešlo na Otomalj/Hotomalj i Bag!

geološka

 

Ko vrši kontrolu onoga što rade?

Ko vrši ekološki nadzor nad poslom koji oni rade?

Čija ideja je uopšte da Otomalj/Hotomalj ikada treba da postane rudnik bilo čega?

Da li je neko ko je dao dozvolu za ispitivanje zemljišta uopšte imao predstavu gdje šalje firmu da radi bušenje, ugrožava podzemne vodu i time Plivu i Plivsko jezero?

Otkrivena je i činjenica da su dvojica zaposlenih u geodetskom zavodu RS zapravo akcionari Lykos grupe koja je licitirana na Australijskoj berzi. 

Nakon ovoga, sekcija Zaposleni je sklonjena sa websajta. (www.geozavodrs.com/  – Kontakt pa Zaposleni)

Na okruglom stolu održanom 12.8.2022 u Opštini Jezero, predstavnici firme su dali objašnjenje mještanima da oni ne eksploatišu, već samo ispituju i istražuju. Da se zaključiti da poslije njih dolazi neko ko će da eksploatiše. Sva istraživanja koja oni rade nisu istraživanja za geografske atlase niti udžbenike, već prvi korak ka eksploatisanju.

Također na okruglom stolu održanom 12.08.2022 u Jezeru, dočekani su sa dosta ozbiljnim i važnim pitanjima od strane mještana na koje nisu dali bas ubjedljive odgovore i sve se svodilo na pokušaj diskreditovanja mještana koji su im postavljali svoja pitanja.

Na svom zvaničnom YouTube kanalu, objavili su video sa okruglog stola, ali su isjekli svu za njih nezgodnu raspravu.

geološka jajce

Ubijeđivali su mještane da sve što oni rade je potpuno bezbjedno i nema nikakve opasnosti.

Firma SNK metali na svom sajtu ima najviše objava u vezi aktivnosti s humanitarnim radom i donacijama.

Na svakih 10-15 objava o humanitarnim akcijama, dođe jedna objava vezana za geološka istraživanja. 

Zašto firma koja radi posao koji je zapravo prva faza kopanja i raskopavanja prirode, organizuje jednu ovakvu manifestaciju.

Zaštitna boja im je ekološko zelena koja asocira na prirodu, sumu, ekologiju. Čak su i na okruglom stolu objašnjavali da njihovi ljudi nisu rudari već imaju uniforme kao planinari kako bi ubijedili ljude da oni
ne eskploatišu već samo istražuju.

Zaključak je, da imaju dobro organizovanu propagandu kako bi sve istraživanje sproveli do kraja bez da se iko pobuni.

Ako je sve sigurno i nema razloga za strah, zbog čega kupuju dobru volju naroda. Zbog čega se ne bave samo geološkim istraživanjem ako imaju dozvolu i ako je sve dobro po nas.

Firma Lykos Balkan Metals je 2020. godine imala dodijeljene dozvole za istraživanje ruda na 55 lokacija u Bosni i Hercegovini. Do sada je taj broj vjerovatno porastao. Sigurno je da će od 100 istraženih lokacija, jedna sigurno postati rudnik.

Da li će to biti lokacija gdje je bio najmanji otpor mještana tokom istraživanja?

Da li su se drznuli da dođu bas tik uz Plivu, jer za eksploataciju metala za izradu baterija potrebna velika količina vode?

Da li će to biti Otomalj jer im je sva putna infrastruktura već tu i imaju dobru povezanost kako su i naveli u svojoj prezentaciji na berzi?

Procedura je da će o pitanju eksploatiranja biti pitana lokalna zajednica i mještani.

Zbog čega neko ulaze milione u istraživanja pa tek onda pitao mještane za dozvolu? Zašto mještane niko nije prvo pitao za dozvolu za istraživanje?

Kompanija radi geološku analizu, prikuplja podatke koje će prodati velikim rudarskim korporacijama koje se bave otvaranjem rudnika i eksploatisanjem.

Jedna od takvih korporacija je i ozloglašena australijska kompanija “Rio Tinto”, koja u cilju sto većeg profita, ostavlja nesagledivu i nepopravljivu štetu za prirodu.

Tako su čuveni po tome sto su u Australiji uništili pećine Aboridžina stare 46.000 godina, stoji u apelu zabrinutih mještana Jezera.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti