Održan ABSL Meetup s Univerzitetima: Zajedno ka rješavanju nedostatka talenata

30.09.2022. 10:25 / Izvor: Akta.ba
ABSL

Asocijacija Poslovnih Servis Lidera (ABSL) održala je u srijedu prvi ABSL Meetup s Univerzitetima pod nazivom: "Talenti i vještine budućnosti".

Asocijacija Poslovnih Servis Lidera (ABSL) održala je u srijedu prvi ABSL Meetup s Univerzitetima pod nazivom: "Talenti i vještine budućnosti". Na Meetupu su prisustvovali predstavnici kompanija članica ABSL-a i predstavnici 7 univerziteta iz Bosne i Hercegovine. Ključni ciljevi prvog zvaničnog sastanka industrije poslovnih servisa i akademske zajednice u ovom formatu su jačanje svijesti o važnosti industrije globalnih poslovnih servisa za kreiranje novih radnih mijesta, generiranje novog znanja i unaprjeđenje socio-ekonomskog okvira, osnaživanje veza sa akademskom zajednicom i rješavanje problema nedostatka talenata na tržištu.

"ABSL Meetup s Univerzitetima je jedinstvena prilika razmjene mišljenja i iskustava industrije globalnih poslovnih servisa i akademske zajednice s ciljem unaprjeđenja postojećih saradnji i stvaranja novih prilika za poslovnu zajednicu da budu aktivni učesnici  u razvoju stručnih kompetencija kod mladih talenata, budućih uposlenika našeg sektora. Želimo da kroz ovakve inciijative kreiramo održive mogućnosti za rješavanje izazova nedostatka talenta", kazao je Adis Mustabašić, suosnivač ABSL-a.

absl

Format prvog ABSL Meetupa s Univerzitetima je bio okrugli sto na kom su svoja iskustva podijelije članice ABSL-a i predstavnici akademske zajednice. Kao panelisti pristunima su se obratile prof.dr. Amila Pilav-Velić profesorica na Katedri za menadžment i informacione sisteme Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Dušanka Bošković. Na Meetupu je predstavljena i najmlađa ITO članica ABSL-a, kompanija HulkApps u čije ime se obratio projektni menadžer Belmin Šestić.

Profesorica Amila Pilav-Velić sa prisutnima je razgovarala o izazovima akademske zajednice u formiranju kvalitetnih saradnji sa poslovnom zajednicom naglasivši ulogu obrazovnih institucija u formiranju mladih kadrova.

"Problem saradnje akademske zajednice i poslovnog sektora je globalni problem. Ta saradnja nigdje ne funkcioniše idealno. Uloga obrazovnih institucija nije da se realiziraju programi po želji pojedinih kompanija, već odgovaranje na potrebe cjelokupne poslovne zajednice. Obrazovni sektor mora biti kreator poslova budućnosti, fakulteti moraju proaktivno djelovati kako bi se kreirao dobar ekonomski sistem koji će biti održiv i konkurentan. Potrebno je jačati povjerenje između poslovnog sektora i akademske zajednice. Univerziteti se ne smiju doživljavati kao nedokučivi sa neupotrebljivim znanjima. Vrijeme neaplikativnog znanja je prošlo.Veoma je važno izgraditi rejtnig institucije koja ima za kvalitetne studente koji će obavljati prakse u poslovnom svijetu. EFSA posjeduje renome u takvim aktivnostima i uspješne vrste mehanizama i praksi treba implicirati dalje. ", kazala je Pilav-Velić.

Tokom diskusije kompanije su isticale problematiku sa zakonskim okvirom trajanja obavezne prakse za studente ističući kako se zadani rok od mjesec dana ispostavlja kao nedovoljan za prepoznavanje kvalitetnih osobina pojedinaca i mogućnosti studenata da se identificiraju sa biznisom s kojim se susreću akcentujući i pasivnost poslovne zajednice.

ABSL

"Veza akademije s poslovnom zajednicom nije adekvatna obzirom da postoji pasivnost poslovne zajednice. Silabusi bi se trebali prilagođavati potrebama lokalnog tržišta. Međutim, jako brzo smo otišli u drugu krajnost i očekivanja prilagođavali zapadnim trendovima za koje nismo spremni i, kao posljedica, kadrovi koji dolaze su obeshrabreni, jer ne ispunjavaju očekivanja, te se odlučuju na odlazak iz zemlje. Veliki je jaz u kontekstu znanja i praktičnih vještina. Stoga savjeti akademske zajednice i privrede moraju funkcionirati konkretnije po uticaju na silabus. Nadalje, potrebno je razmotriti širenje zakonskog okvira perioda obavljanja obavezne prakse u toku studija. Vjerujem da ABSL može biti katalizator takve vrste praksi.", kazao je Mirza Bihorac, direktor kompanije PriceWaterhouse Coopers (PwC) u Bosni i Hercegovini.

Prisutni su se složili da je jedan od boljih načina jačanja komunikacije poslovne i akademske zajednice upravo putem ABSL-a kao organizacije koja okuplja lidere tržišta. Više puta je naglašeno da je doprinos poslovne zajednice u procesu kreiranja studijskih programa. Prof. Dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu smatra da je kompatabilnost akademske i poslovne zajednice jako važna.

"Veoma je bitno ojačati komunikaciju kompanija i cjelokupne akademske zajednice s ciljem jačanja sektora poslovnih servisa. Jako je važna kompatibilnost i da se pojednostavi put od obrazovanja na fakultetima do zaposlenja. Kroz organizacije kao ABSL je jednostavno uspostaviti komunikaciju i saradnje sa sektorom globalnih poslovnih servisa.  Kod kreiranja studijskih programa i buduće akreditacije studijskih programa uloga i doprinos kompanija iz realnog sektora bit će od velikog značaja. Neophodno je i da se mladi kadrovi dokažu da imaju kapaciteti nošenja sa izazovima. Obrazovni sistem mora podsticati praktične vidove saradnji univerziteta i realnog sektora.", zaključuje Bošković.

ABSL

Tokom diskusije predstavnici kompanija članica ABSL-a govorili su o odgovornostima koje kompanije i poslovna zajednica moraju preuzeti u dodatnom usavršavanju mladih talenata.

"IT industrija i drugi sektori u Bosni i Hercegovini funkcionišu jer zaista imamo najbolje kadrove, iako često kritikujemo znanje sa kojim dolaze i univerzitete sa kojih dolaze. Ne smijemo izostaviti činjenicu da je ogromna odgovornost poslodavaca da aktivno rade sa mladim kolegama i kolegicama koji dolaze prvi put i dobijaju zaposlenje na tržištu rada, kako bi bolje upoznali okvir svojih radnih obaveza. Kompanije bi trebale da obezbjede detaljno mentorstvo novim kadvrovima kako bi ih što bolje usmjerili. Važno je da sami kreiramo talente i pored visokoškolskog obrazovanja, učestvujemo u njihovom rastu i razvoju. Kao globalni poslodavac, kompanija Authority Partners je osnivač jednog od prvih programa za edukaciju iz oblasti software development-a u BiH, AP Lab, u okviru kojeg smo, kroz dosadašnjih 29 ciklusa, uspjeli educirati preko 370 mladih kadrova koji su dio našeg kolektiva, ali i skoro svih ostali bosanskohercegovačkih IT kompanija. Stoga, kompanije snose značajnu odgovornost u kreiranju talenata.", kazao je Senad Alibegović, Global Employer Branding i Communications Specialist kompanije Authority Partners.

Asocijacija poslovnih servis lidera vodeća je organizacija u Bosni i Hercegovini i Europi koja zastupa interese predstavnika industrije poslovnih servisa i djeluje kao ključni katalizator razvoja ovog sektora. Naredni ABSL Meetup s Univerzitetima planiran je u decembru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti