Agencija FMC uradila audit Mape procesa i Registra rizika elektronske platforme za FUK

30.09.2022. 11:08 / Izvor: Akta.ba
FMC

Nakon isporučene Elektronske platforme za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) Agencija FMC je uradila audit Mape procesa i Registra rizika.

Nakon isporučene Elektronske platforme za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) JU Bolnici za plućne bolesti i TBC Travnik te Agenciji za statistiku  BiH, slijedom potpisanog ugovora, Agencija FMC je uradila audit Mape procesa i Registra rizika.

Nakon toga uspješno je završen I ciklus edukacija iz oblasti Finansijskog upravljanja i kontrole s posebnim akcentom na upravljanje rizicima. Edukaciji su prisustvovali uposlenici koji obnašaju rukovodeće funkcije u JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik i Agenciji za statistiku BiH.

"Nastavljamo uspješnu saradnju na obostrano zadovoljstvo", kazali su iz Agencije FMC.

Elektronska platforma za uspostavu i upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole predstavlja zaštićeno intelektualno vlasništvo Agencije FMC Sarajevo.

Ova platforma pruža mogućnost automatskog generiranja dokumenata unosom zakonom propisanih parametara koji čine obrasce procesa i procedura uz vrlo važnu napomenu da se uz iste izrađuje dijagram toka aktivnosti koji je obavezujući dio pri izvještavanju putem PIFC aplikacije koju Federalno ministarstvo finansija – CHJ (Centralna harmonizacijska jedinica) dostavlja svim zakonskim obveznicima uspostave sistema FUK u cilju izvještavanja o funkcioniranju istog. Na osnovu unesenih parametara vezanih za utvrđene rizike u poslovnim procesima, automatski se generiše i Registar rizika putem kojeg se vrši procjena rizika.

Agencija za poslovno savjetovanje i edukaciju "FMC" Sarajevo na području Bosne i Hercegovine predstavlja prepoznatljivu i respektabilnu agenciju iz oblasti pružanja usluga pri uspostavi sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

"Naši stručni kadrovi bili su angažirani na projektima uspostave sistema FUK u Parlamentarnoj skupštini BiH, Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, desetinama ministarstava, jedinicama lokalne samouprave i javnim poduzećima", naglasili su iz FMC-a.

Uspostavu sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) radimo u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima na nivou institucije, a koji predstavljaju osnov za mapiranje i realizaciju poslovnih procesa i procedura zadovoljavanjem strukture poslovnog procesa koja podrazumijeva izradu Obrasca procesa i Dijagrama toka aktivnosti. Na osnovu uspostavljene Mape procesa, odnosno utvrđenih rizika u poslovnim procesima, pristupa se izradi Registra rizika i Strategije upravljanja rizicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti