Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ nastavlja sa štrajkom

02.10.2022. 06:22 / Izvor: Fena
hbž

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu Hercegbosanske županije ne odustaje od svojih zahtjeva te je do daljnjeg u štrajku.

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu Hercegbosanske županije (HBŽ) ne odustaje od svojih zahtjeva te je do daljnjeg u štrajku.

Razlozi stupanja u štrajk, koji su počeli prije nekoliko dana, su potpuno ignoriranje zahtjeva sindikata, umanjenje stečenih prava te diskriminacija i omalovažavanje u odnosu na ostale sindikate u zdravstvu.
 
Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva sindikata, a odvijati će se na radnom mjestu, odnosno unutar svake zdravstvene ustanove u kojoj se provodi štrajk, a po potrebi i ispred zgrade Vlade HBŽ.
 
Za vrijeme trajanja štrajka pomoćni radnici u zdravstvu će se svaki dan u razdoblju od 10.00 do10.30 sati okupljati ispred svojih zdravstvenih ustanova.

Podsjeća se da je između nadležnog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ, s jedne strane i Sindikata liječnika HBŽ i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ, s druge strane, potpisan nedavno Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području HBŽ.

"Iako se naziv našeg Sindikata nalazi u nazivu kolektivnog ugovora i sadržaju istoga kao i da smo supotpisnici, nismo ga potpisali jer je neprihvatljiv. U tijeku vođenja pregovora niti jedan naš argument niti zahtjev nije usvojen. Na naša pisana očitovanja i traženja iz Vlade HBŽ niti jednom se nije odgovorilo čak ni na naše izmjene i smanjenje prvobitnih zahtjeva", kazali su iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-a.

Kad je donesena odluka o stupanju u štrajk pokrenuli su, kažu, postupak mirenja kako bi došli do obostrano prihvatljivog rješenja, ali ni tada se iz Vlade nitko nije oglasio, s tim da nadležni ministar za rad ni po službenoj dužnosti nije pokrenuo postupak mirenja.

Njihovim sindikatu nije dozvoljeno niti da pregovara niti da u postupku mirenja pokuša doći do rješenja s tim da im se također nadležno Ministarstvo oglušilo na zahtjeve.

Ono što su tražili i dalje traže, jest da se izjednače koeficijenti s obzirom na akademski stupanj obrazovanja.

"Ako je netko završio srednju medicinsku školu, gimnaziju ili neki drugi smjer, viši ili visoki stupanj obrazovanja treba imati isti početni koeficijent za obračun plaće. Čak smo tražili da se napravi i razlika u koeficijentima za osobe koje su završile po Bolonjskom sustavu obrazovanja, ovisno koliko bodova imaju (180/240/300)", istaknuli su iz Sindikata.

Po njima, ova Županijska vlada potpisala je kolektivni ugovor koji je donio veću nepravdu i diskriminaciju između zaposlenih u djelatnosti zdravstva na području HBŽ, nego prethodni kolektivni ugovor.

"U potpisanom kolektivnom ugovoru uopće nema zaposlenika kuhinje niti vozača, a tvrde da je kolektivni potpisan za sve zaposlene u zdravstvu.", ustvrdili su iz Sindikata.

"S druge strane, pripadnicima Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ usvaja se u tekst kolektivnog ugovora, koji je i potpisan, koeficijent po funkcijama koje obavljaju pojedinci.Tako, primjera radi, zdravstveni radnik VSS koji je na mjestu glavne sestre, odgovorne sestre ili na nekom rukovodećem mjestu za to mjesto ima poseban koeficijent. U drugom članku pored toga im se priznaje i pravo na položajni dodatak u iznosu 5-10 posto", naglasili su iz sindikata.

Početni koeficijent za obračun plaće se, kažu, veže za stupanj obrazovanja koji radnik ima, a ne za poslove ili funkciju koju netko obavlja.

Napominju da kod nemedicinskih djelatnika povećanjem od 15 posto dolazi do povećanja plaće od 54,59 maraka, a kod medicinskih sestara i tehničara povećanjem od 35 posto dolazi do povećanja plaće za iznos od 697 maraka.

Ovaj sindikat broji preko 180 članova, odnosno s članovima obitelji koja je otprilike četvoročlana, to je preko 720 osoba koje bi se trebale zadovoljiti povećanjem plaće od 20-100 maraka u odnosu na povećanja plaća medicinskih radnika i liječnika.

Od predviđenih 3 miliona maraka ispada da se za članove ovog sindikata rasporedilo cca.200.000,00 maraka, odnosno 15 posto, navode iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti