Nedostatak policijskih službenika veliki problem u USK-u

04.10.2022. 08:11 / Izvor: Federalna.ba
policijski službenici

Sve manji broj kandidata se prijavljuje na konkurse, a veliki broj mladih policijskih službenika napušta svoj posao i odlazi u inostranstvo.

Kao i u ostatku Federacije BiH i u Unsko-sanskom kantonu suočavaju se sa nedostatkom policijskih službenika. Sve manji broj kandidata se prijavljuje na konkurse, a veliki broj mladih policijskih službenika napušta svoj posao i odlazi u inostranstvo.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno nedostaje 167 policijskih službenika. Kantonalni policijski komesar Mujo Koričić kaže da će teško biti nadomjestiti broj policajaca koji nedostaje.

"Sad imamo 70 policijskih službenika koje šaljemo na policijsku akademiju. Teoretski dio nastave traje pet mjeseci, praktični tri mjeseca. Ovi kandidati, njih 70, odnosno 68, dva su već odustala, a bit će ih još koji će odustati iako su potpisali ugovore s nama, oni su od maja iduće godine na probnom radu. Tek 2024. ćemo ih imati kao stalno angažovane policijske službenike", kazao je. 

Prošle sedmice 68 kadeta potpisalo je ugovore i nalaze se na petomjesečnoj obuci u Sarajevu. Jedan od njih je i Džanan Kišmetović iz Bužima.

"Posao policijskog službenika za mene je puno više od toga. To je, prije svega, služba svojoj domovini. Ljubav i želju prema tom poslu gradim od malih nogu. Kako je kod nas trend odlaska mladih iz naše države ja sam odlučio ostati ovdje i prihvatiti breme ovog časnog posla", priča Džanan.

Koliko se broj zainteresiranih za posao policijskog službenika smanjio u odnosu na protekle godine govori i podatak da je 2014. godine na konkurs za prijem 30 novih policijskih službenika prijavilo 937 kandidata.

"Ono što zabrinjava jeste i odlazak policijskih službenika iz redovnog sastava uposlenih. Starosna dob je od 23 do 30 godina. Za prvih osam mjeseci mi smo raskinuli 25 ugovora o radu. Od toga je pet na zahtjev policijskih službenika, uglavnom policijskih službenika koji su prije dvije ili tri godine završili policijsku akademiju i počeli raditi", dodaje Koričić.

S nedostatkom policijskih službenika suočavaju se svi gradovi i općine u Unsko-sanskom kantonu, a nova zapošljavanja bit će neophodna s obzirom da će do 2025. godine određen broj policijskih službenika otići u penziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti