pare

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

GS–TMT radnicima pomoć od 1.080 KM, predlažu Vladi mjeru da na povećanje plaće ne plaćaju doprinose

Uprava kompanije GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o, donijela je odluku o isplati 1.080 KM pomoći zaposlenicima, a cjelokupan iznos radnici ce dobiti u 3 rate, počevši sa platom za septembar.

04.10.2022. 12:35 / Izvor: Akta.ba

Uprava kompanije GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o, donijela je odluku o isplati 1.080 KM pomoći zaposlenicima, a cjelokupan iznos radnici ce dobiti u 3 rate, počevši sa platom za septembar.

"Vođena izuzetno lošom demografskom situacijom vezanom za enorman odlazak, posebno stručnih i dobro obrazovanih mladih ljudi, Uprava na čelu sa direktoricom firme gs-tmt, Snježanom Köpruner, predlaže UP FBiH i sindikatima da pokrenu zahtjev prema Vladi vezan za povećanja plata svih zaposlenika, a sastoji se u tome da se na sva povećanja plata radnicima od 01.01.2023. godine ne plaćaju doprinosi u trajanju od jedne godine", saopštili su iz kompanije. 

To znači da, ako radnik ima platu 1.000 KM i dobije povećanje na 1.500 KM, na iznos povećanja od 500 KM, ne plaća doprinose godinu dana.

Za to vrijeme Vlada ima vremena da osmisli dugoročnije mjere za smanjenje doprinosa i rasterećenje poslodavaca, a sve na dobrobit radnika i svih građana.

Sličan način stimulacije postoji u RS-u, a sastoji se u tome da je Vlada RS-a donijela Zakon o poticajima privredi koji ovaj segment tretira tako da na povećani dio plata Vlada refundira 70% doprinosa.

To znači da na 100 KM uplaćenih doprinosa Vlada svakih pola godine refundira 70 KM.

Budući FBiH po pitanju visine doprinosa prilično kaska za RS-om, usvajanjem ovog prijedloga FBiH bi bila interesantnija kako radnicima tako i potencijalnim investitorima.

"Za pokazati dobre namjere u rješavanju lošeg standarda građana, uzrokovanog velikom inflacijom, donošenje ovakvog zakona bio bi dobar pokazatelj za određivanje strateške politike nove Vlade, a to je dobrobit radika i svih građana", poručili su. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti