Bičakčić: Potrebna promišljena energetska politika i pojačan investicijski ciklus (VIDEO)

05.10.2022. 08:02 / Izvor: Fena
energetska politika

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je da Bosna i Hercegovina, kada je riječ o električnoj energiji, još uvijek ima dostatne kapacitete da proizvede dovoljnu količinu električne energije za svoje potrebe.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je da Bosna i Hercegovina, kada je riječ o električnoj energiji, još uvijek ima dostatne kapacitete da proizvede dovoljnu količinu električne energije za svoje potrebe.

 "Moramo stvari gledati dugoročno jer istovremeno BiH je prihvatila politiku dekarbonizacije, dakle gašenja termoelektrana na ugalj, a to treba nadomjestiti adekvatnom i brzom izgradnjom velikog broja objekata obnovljive energije (voda, vjetar, sunce). Ta izgradnja i investicijski projekti razvijaju se u početnoj fazi dobro u BiH, ali nedovoljno kolike su trenutno potrebe", dodao je Bičakčić.

Napomenuo je da je potrebno pojačati investicijski ciklus i donijeti moderna zakonska rješenja posebno u okolnostima globalne energetske krize koja je nametnula nove izazove i među ostalim bojazan od ograničenog snabdijevanja prirodnim gasom.

"Zahvaljujući naslijeđu BiH ima dostatne kapacitete za proizvodnju jer je 25 posto svoje električne energije izvozila. Znači, zamjenit ćemo izvoz domaćom potrošnjom i sad treba vidjeti ekonomsku računicu koja iz toga proizilazi, a ona baš nije jednostavna i treba vlada da radi svoj posao u tom segmentu. Ukoliko bi došlo do totalne nestašice gasa, onda problem može da se javi u regionu Sarajeva gdje je razvijena značajnije distribucija gasa, a problem može biti izraženiji u naseljima koja nisu pravljena planski", rekao je Bičakčić.

Bičakčić je na pres-konferenciji nakon sjednice Upravnog odbora Bh. komiteta CIGRE najavio Treće savjetovanja o distribuciji (CIRED) koje će biti održano od 16. do 18. oktobra u Mostaru, a učestvovat će oko 350 naučnika, stručnjaka i poslovnih ljudi.

Oko 140 autora u više od 60 stručnih radova fokusiralo se na bitna pitanja distributivne djelatnosti danas i u budućnosti. Uvodni referati bavit će se preduvjetima uspješne provedbe projekata Evropske unije, aktivnostima na implementaciji metodologija za napredno upravljanje imovinom i razvoj tržišta električne energije u distribuciji.

To je, kako je dodao Bičakčić, mjesto intenzivne razmjene iskustava i znanja iz oblasti distribucije električne energije, razvoja tržišta električne energije i aktuelnih pitanja koja su u sklopu energetske tranzicije. Zaključci sa savjetovanja bit će dostavljeni nadležnim strukturama na državnom, entitetskom, kantonalnom nivou, regulatiorima, operatorima i onima koji kreiraju politiku u elektroenergetskom sektoru.

"Vjerujemo da će ti zaključci doprinijeti boljoj pripremljenosti elektroenergetskog sektora BiH da odgovori izazovima koji se nalaze u globalnoj energetskoj krizi koja je prouzrokovana i sukobima u Ukrajini. Dolazi do eksplozije cijena na tržištima nafte, gasa i električne energije i treba imati odgovore u vezi tih pitanja. Evropa je definirala svoje strategije u smislu dekarbonizacije, a preispituje svoje strategije sa aspekta nedostatka uvoza gasa i nafte iz Rusije i sve to ima odraza na bh. stvarnost", dodao je Bičakčić.

Govoreći o predstojećem savjetovanju u Mostaru zamjenica predsjednika CIRED-a Elvisa Bećirović je rekla da će biti prezentirane teme koje su od interesa za elektrodistributivnu djelatnost u BiH, a koje se tiču upravljanja pogonom mreže, zaštite mreže i objekata u elektrodistributivnom sistemu, kvalitete električne energije i pouzdanosti u napajanju, efikasnog korištenja električne energije i dr.

Bosanskohercegovački komitet Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji CIRED formiran u okviru BHK CIGRE, kao vodeća organizacija u BiH koja se bavi stručnim i znanstvenim problemima iz područja distribucije električne energije, proučava funkcioniranje tržišta električne energije, proces regulacije te njegov utjecaj na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sistema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti