Posebna dodatna oprema: Federalna uprava civilne zaštite nabavlja dronove vrijedne 153 hiljade KM

05.10.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
dron

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavila je javni poziv za kupovinu dronova s dodatnom opremom.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavila je javni poziv za kupovinu dronova s dodatnom opremom.

Riječ je o dvije sklopive bespilotne letjelice (drona) sa termalno / vizelnom kamerom. Procijenjena vrijednost nabavke je 153.000,00 KM bez PDV-a.

Prema tenderskoj dokumentaciji rok za isporuku je 90 dana.  Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 20.10.2022. godine.

Dronovi moraju zadovoljiti posebne uslove. Brzina uspinjanja mora biti 5m/s a spuštanja 4m/s. Brzina kretanja mora biti minimalno 61,2km/h. Najveća nadmorska visina minimalno 5000 m. Dron treba da ima mogućnost letenja najmanje 50 min.

Uz dron je potrebno isporučiti i radar CMS. Također potrebno je dostaviti i dualnu termalno/vizuelnu kameru rezolucije 640x512 ili bolje.

Pored spomenutog dronovi moraju raspolagati zum kamerom, širokokutnom kamerom, koferom za nošenje i spremanje drona, upravljačima, CSM radarom (cirkularno radarsko milimetarski skener), stabilizatorom za jednostruko opterećenje montiranih kamera na vrh drona, daljinskim upravljačem koji može izdržati preko dva sata konstantnog rada sa dodatnom mogućnošću nadogradnje eksterne baterije koja produžava njen vijek trajanja, a planirana je nabavka i laptop sa većim kapacitetom rada za obradu podataka na terenu.

Nabavkom ovih dronova FUCZ će unaprijediti ne samo aktivnosti potraga i spašavanja, nego i sve druge akcije zaštite i spašavanja, snimanje područja zahvaćenih poplavama, požarima otvorenog prostora, potresima, minsko-eksplozivnim sredstvima ili prirodnim i drugim nesrećama većih razmjera na području cijele Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti