Harbaš: Energije ćemo imati ako je platimo

05.10.2022. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Nihad Harbaš

Foto: Akta.ba

"Energije ćemo imati ako je platimo", kazao je Nihad Harbaš, CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory u sklopu svog jučerašnjeg izlaganja na konferenciji “Sfera 2022”.

Energija je postala danas prioritet ne samo vlasti nego svih nas. Pred aktuelnu grijnu sezonu svi se pitamo šta će biti sa energijom.

"Energije ćemo imati ako je platimo", kazao je Nihad Harbaš, CEO, konsultant i stručnjak za EE i OIE nLogic Advisory u sklopu svog jučerašnjeg izlaganja na konferenciji “Sfera 2022”.

Poručio je da ne trebamo brinuti hoće li biti energije već samo kako ćemo je platiti.

"Samo možemo brinuti o cijenama. Ipak, to ne bismo trebali. Trebamo razmišljati o troškovima i budućim troškovima svakog investitora. Mislim da su sada svi svjesni šta troškovi za energiju znače", naglasio je Harbaš.

Kroz projekte povećanja energijske efikasnosti u domaćinstvima za fizička lica kojima se bavi kaže da su često dominantne mjere energijske efikasnosti koje se nazivaju trivijalnim mjerama.

"To je ono utopli objekat, zamjeni mu prozore pa tek onda razmišljaj kako ćeš se grijati. Tek sada kada smo došli u sezonu grijanja razmišlja se čime se grijati", pojasnio je.

Govoreći o otvorima u građevinarstvu i zakonskoj regulativi osvrnuo se na trenutni zakon za koji smatra da se može poboljšati.

"Zakone često tretiramo kao nešto što ima, ali kada je u pitanju njihova implementacija i poštivanje dođemo tu u probleme. Moramo na neki način ljude koje se bave energijskim auditima i certificiranjem zgrada educirati još više. Također, kroz projekte i ispitivanja zaključili smo da se u Zakonu i pravilnicima može pooštriti kriterijum kada su u pitanju prozori. A to je da gronja granica ne mora biti 1.4 nego da je to najčešće 1.1-1.2.-1.3. i u tom smjeru će biti naši prijedlozi ka ministarstvu da se to izmjeni", istakao je.

Aktuelni zakoni u našoj zemlji porijekom su iz EU. Primjenjuju se kroz njene direktive koje su jasno definisane, a potrebno ih je redovno ažurirati.

"Bit svega ne samo prozora i vrata u građevinarstvu, nego i energijski efikasnih uređaja jeste da se kroz razlog tehnologija ti zakoni stalno prilagođavaju i prate", poručio je Harbaš.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti