KS sufinansira otkup turističke atrakcije, parne lokomotive Kusače stare 121 godinu

06.10.2022. 12:12 / Izvor: Akta.ba
VLADA KS

Vlada Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice KS podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu.

Vlada  Kantona Sarajevo će posredstvom Turističke zajednice KS podržati otkup parne lokomotive koja će se koristiti kao eksponat na obnovljenoj Bistričkoj stanici u Starom Gradu.

Kako je Bistrička stanica jedan od značajnijih kulturno – historijskih objekata u našem kantonu, ali i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, obogaćivanje njegovog sadržaja ovom parnom lokomotivom dodatno će doprinijeti i turističkoj atraktivnosti Bistričke željeznice.

"Parna lokomotiva Kusača stara je 121 godinu i jedna je od najstarijih u našoj zemlji. Na zahtjev Grada Sarajeva učestvovali smo u sufinansiranju nabavke ove lokomotive jer će sigurno upotpuniti sadržaj Bistričke stanice, a samim tim je i učiniti zanimljivijom turistima. Bistrička stanica sa ovom parnom lokomotivom evocirat će uspomene na vrijeme kada je stanica ispraćala i dočekivala vozove i putnike, što će dodatno doprinijeti njenoj autentičnosti i atraktivnosti kako za turiste, tako i za samu lokalnu zajednicu", naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

Ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove ove parne lokomotive iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 maraka, a ostatak Uprava Grada Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti