Beširović: Zbog rasta cijena bi i traženi minimalac od 1.000 KM brzo mogao biti nedovoljan

06.10.2022. 12:07 / Izvor: Fena
Mersiha Beširović

Dostojanstven rad u Bosni i Hercegovini ne smijemo zaboraviti iako smo svakim danom sve dalje od njega, poruka je konferencije "Dostojanstven rad i zašto je jaka politička saradnja bitna".

Dostojanstven rad u Bosni i Hercegovini ne smijemo zaboraviti iako smo svakim danom sve dalje od njega, poruka je konferencije "Dostojanstven rad i zašto je jaka politička saradnja bitna" koja je održana danas u Sarajevu.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović istakla je da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanje minimalne plate i plaćanje prekovremenog rada, te praznicima i nedeljom.

"Važno je da do povećanja minimalne plate dođe što skorije, ali s obzirom na rast cijena bojim se da će brzo i traženi iznos od 1.000 KM biti nedovoljan", navela je Beširović.

Dodala je da je neophodno spojiti interese radnika i političku volje bez koje se ništa ne može mijenjati nabolje.

Potpredsjednica Sindikata trgovine Norveške Elisabeth Sundset rekla je da u njenoj zemlji imaju tradicionalno dobar dijalog sindikata i politike, te da su 21 član i predsjedavajući parlamenta, kao i tri ministra ujedno i članovi sindikata.

Beširović

Pojasnila je da najveći problem radnika u trgovini u Norveškoj predstavlja preveliki broj radnica koje ne rade puno radno vrijeme i nedovoljno su plaćene za osnovne životne troškove, ali u suradnji sa socijal-demokratima u vladi pokrenuto je usvajanje zakona o punom radnom vremenu.

Zastupnica DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina rekla je da radnici od njene stranke mogu očekivati nastavak već započetih borbi poput apelacija potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za ispravljanje nepravdi prema radnicima kroz neustavan zakon o stečaju.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić naveo je da očekuje da ako kolacija okupljena oko Denisa Bećirovića uspije formirati vlast, u prvih 100 dana usvoji zakon o minimalnoj plati i da smanji poreze i doprinose na plate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti