Projektom "Nature for Recovery" Skakavac se pozicionira na karti zelenih destinacija u Evropi

08.10.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
skakakac
OTVORI GALERIJU

Pored najvišeg vodopada jugoistočne Evrope, na platou Skakavac, danas su predstavljeni rezultati projekta "Nature for Recovery".

Pored najvišeg vodopada jugoistočne Evrope, na platou Skakavac, danas su predstavljeni rezultati projekta „Nature for Recovery“. Riječ je o projektu kojem je cilj bilo jačanje sektora turizma u Bosni i Hercegovini i popularizacija Skakavca kao jedinstvenog turističkog područja sa nekropolom stećaka, prelijepim vidikovcima, izvorima, penjalištima Via Ferrata, planinarskim domovima i mnogo mjesta za odmor u prirodi. Projekt sufinansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke. 

Vrijednost ovog područja prepoznala je Općina Centar, a načelnik Srđan Mandić kazao je kako je Skakavac zbog svega što posjeduje pravo mjesto za bijeg od magle i gužve. Upravo zbog toga su i odlučili investirati u ovo područje i učiniti ga još atraktivnijim i dostupnijim, a istovremeno i sigurnijim i zaštićenijim. 

Urađen veliki posao

"Cilj nam je da Skakavac bude još uređeniji prostor za planinare, sportiste, izletnike i sve ljubitelje prirode, a da pri tome pratimo nove tehnologije i trendove. Označili smo i digitalno mapirali 65 kilometara staza, uredili Via Ferratu kao atraktivno penjalište, dodali info panoe, table i oznake, nove šadrvane i klupe za odmor u prirodi i još mnogo toga. Ovakvim sistemskim pristupom na dobitku je cijela šira zajednica jer ne samo da je ovo područje sistemski uređeno, već smo pružili direktnu podršku razvoju sportskih i turističkih potencijala, doprinijeli zaštiti okoline i većoj sigurnosti posjetilaca, ali u isto vrijeme doprinosimo većoj posjećenosti ovog lokaliteta, a time i razvoju lokalnog poduzetništa, sporta i sportskih dešavanja", poručio je Mandić.

Na raspolaganju ljubiteljima prirode i sportskih aktivnosti u prirodi na Skakavcu je preko 60 kilometara digitalno mapiranih staza dostupnih na besplatnoj aplikaciji SOAR za Android i IOS platforme. Staze su kategorizovane i vizuelno označene, a nude mogućnost posjete velikom broju preporučenih i znamenitih lokacija. 

Haris Sijarić, pomoćnik načelnika za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu, kazao je kako su ovom projektu pristupili sa puno pažnje i predanosti. 

"Uradili smo veliki posao, ali ostalo je dosta toga još da se uradi. Od svega što planiramo, izdvojio bih dječiji adrenalinski park koji je u fazi postavljanja na lokalitetu Bukovik, a uskoro će se u ponudi naći i brdski bicikli koji će se moći iznajmiti za vožnju ovim stazama. Na drvenim štandovima na lokalitetu Skakavca imat ćemo u ponudi proizvode lokalnih malih i srednjih preduzeća, a izradit ćemo i web stranicu lokaliteta Skakavac, kako bismo što bolje promovisali njegove potencijale. Naredne godine u planu nam je uspostavljanje smještajnih kapaciteta u samom nukleusu parka prirode. Uz sve ovo izradili smo i projekt rekonstrukcije stepenica koje vode do vodopada, tako da ćemo u narednom periodu odabrati i izvođača ovog posla", kazao je Sijarić, te je pozvao sve da preuzmu aplikaciju Sarajevo Outdoor Routes (SOAR) i da istraže veliki broj znamenitih lokacija koje se nalaze na Skakavcu.

Asad Jelešković, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, podsjetio je kako je ove godine obilježena 20. godišnjica proglašenja šireg područja vodopada Skakavac zaštićenim. 

skakakac

Razvoj lokalne zajednice

Projekt "Nature for Recovery" finansira se kroz projekat Evropske unije „EU4BusinessRecovery“ koji ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19. 

"Potreba da se dalje razvija lokalna zajednica, te stvore novi turistički potencijali na području, uz poštovanje svih zakonskih ograničenja koje donosi zaštićeno područje, je osnov zbog kojeg je Ustanova pristala da bude učesnik ovog projekta zajedno sa partnerima, Općinom Centar i SERDA-om. Ovim projektom se dalje razvija zaštićeno područje Spomenika prirode Skakavac, gdje je želja da se pozicioniramo na karti zelenih destinacija u Evropi i postanemo prepoznatljivi kao jedna od jedinstvenih atraktivnih turističkih destinacija Kantona Sarajevo", poručio je Jelešković, direktor KJU za zaštićena prirodna područja. 

Na predstavljanju rezultata projekta prikazan je i video u kojem je uz prelijepe pejzaže sa Skakavca istaknuto kako je na ovom području digitalno mapirano pet planinarskih staza, dvije turističke staze, dvije biciklističke staze, kružna staza Via Ferrata i četiri konekcije između planinarskih staza i toponima.

Blizu 56km staza dostupno je za područje Skakavac - Bukovik, a na 136 tačaka se nalazi QR kod za preuzimanje ove izuzetno korisne aplikacije. Na terenu je postavljeno i pet info panoa Sarajevo Outdoor Route, šest obostranih info totema, 124 usmjeravajuće i sponzorske table, 11 edukacijskih i informativnih panoa i tabli, 1.100 oznaka staze (reflektirajućih markacija), 40 drvenih stubova i 50 snježnih PVC markacija.

Uređena je i Via Ferrata - jedinstvena lokacija u okolini Sarajeva i atraktivna staza/penjalište od 2,4km, sa 17 smjerova za ljubitelje adrenalina. Sa njenog vrha, na jarbolu od 10 metara, vijori se zastava Bosne i Hercegovine. 

Projekat EU4Business Recovery vrijedan je 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 13 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 700 hiljada eura. Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti