Riješen problem prijedorskih voćara: U Omarskoj otvoren Distributivni centar sa hladnjačom

10.10.2022. 09:51 / Izvor: Akta.ba
distibutivni centar
OTVORI GALERIJU

U Omarskoj je prije nekoliko dana otvoren Distributivni centar koji čine hladnjača za skladištenje kapaciteta 400 tona voća i linija za cijeđenje voća kapaciteta oko 1500 litara soka po danu.

U Omarskoj je prije nekoliko dana otvoren Distributivni centar koji čine hladnjača za skladištenje kapaciteta 400 tona voća i linija za cijeđenje voća kapaciteta oko 1500 litara soka po danu.

U ovaj objekat je uloženo oko 430.000 KM od čega je učešće grada preko 130.000 KM.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić je novianima izjavio da je ovo veliki dan za voćare regije Prijedor.

"Na ovaj način smo riješili dugogodišnji problem nedostatka skladišnih kapaciteta za voćare, a ovaj objekat je značajan i jer se na ovaj način udružuju mali proizvođači u zadruge i prostor za skladištenje voća", rekao je Egić.

On je dodao da su u izgradnji ove hladnjače učestvovali i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Investiciono razvojna banka Republike Srpske

Hladnjača je, nakon što je u julu potpisan sporazum, data na korištenje Poljoprivrednoj zadrugi “Kooperativa” čiji je direktor Radivoj Vujković naglasio da je ovo veliki dan za zadrugu i za sve voćare na području grada Prijedora.

"Najveći problem nam je bio skladištenje voća jer mi smo bili prinuđeni da voće prodajemo sa grane, a sada ga možemo ostaviti i prodavati kada je bolja cijena", rekao je Vujković koji je dodao da zadruga ima 15 zadrugara i 80 aktivnih kooperanata.

"Usluge skladištenja voća će moći da koriste svi voćari sa područja grada pod istim uslovima kao i zadrugari i kooperanti", naglasio je Vujković.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić je izjavio da su potkozarski voćari imali problem što je cijena voća u vrijeme dozrijevanja najniža, a nisu imali prostora za njegovo skladištenje.

"Uspjeli smo zajedno da uradimo ovaj objekat jer je cilj da oni svoje voće čuvaju u hladnjači kada je cijena povoljnija na tržištu i sa druge strane da one plodove koji ne ispunjavaju standarde prve klase koje su prodavali po jako niskoj cijeni mogu sada preratiti i ostvariti dodatni prihod", izjavio je novinarima Pašalić.

ditributivni centar omarska

On je dodao da je ministarstvo samo zadruzi "Kooperativa" pomoglo nabavku sistema za cijeđenje i proizvodnju soka, jednog vozila, opreme za polaganje folija , startap paketa i za ovaj dio je obezbijeđeno oko 350.000 KM.

"Sve ovo što govorimo su sredstva mimo agrarnog budžeta i redovnih podsticaja i kada govorimo o tome u zadnje tri-četiri godine oko 2,6 miliona KM se slije na račune poljoprivrednih proizvođača kroz redovne podsticaje ovdje na teritoriji grada Prijedora", rekao je Pašalić.

On je dodao da uprkos teškim uslovima nije primijećen pad proizvodnje te najavio povećanje agrarnog fonda za naredni period.

"Kada je u pitanju` Kooperativa nećemo stati na ovome, jer se planira i proširenje objekta i izgradnja destilerije i to je nešto što ovdje ima perspektivu i time ćemo podstaknuti poljoprivredne proizvođače da proširuju svoju proizvodnju", rekao je Pašalić.

Vršilac dužnosti direktora IRB Dražen Vrhovac je izjavio da je ova banka samo u proteklih devet mjeseci na teritoriji grada Prijedora plasirala preko 12 miliona KM podršci privredi i našim stanovnicima.

"Od toga smo oko 95 000 KM na grant osnovi dali za realizaciju jednog ovakvog projekta a sve u okviru finansijskog mehanizma", rekao je Vrhovac.

On je najavio raspisivanje novog javnog poziva u okviru finansijskog mehanizma i pozvao lokalne zajednice da se obavezno prijave.

"Svih ovih godina finansijski mehanizam je opravdao svoje postojanje i preko 64 ovakva projekta smo podržali na grant bespovratnoj osnovi i nastavljamo tim putem", poručio je Vrhovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti