Opća Bolnica Tešanj razvija saradnju sa Univerzitetskim klinikama u Hrvatskoj i Sloveniji

11.10.2022. 08:40 / Izvor: Akta.ba
medicina

U Općoj bolnici Tešanj održana je edukacija o primjeni ultrazvuka grudnog koša, uz angažovanje eminentnih predavača iz Univerzitetskog kliničkog centra Rijeka Alena Protića i Alana Šustića, te Roberta Marčuna iz Univerzitetske klinike Golnik u Sloveniji.

U Općoj bolnici Tešanj održana je edukacija o primjeni  ultrazvuka grudnog koša, uz angažovanje eminentnih predavača iz Univerzitetskog kliničkog centra Rijeka Alena Protića i Alana Šustića, te Roberta Marčuna iz Univerzitetske klinike Golnik u Sloveniji.

Prof. dr. sc. Alan Šustić i doc.dr.sc. Alen Protić su sa Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicine na Medicinskom fakultetu Riječkog sveučilišta, dok je dr. sc. Robert Marčun je pulmolog na Klinici Golnik, saopćeno je iz Opće bolnice Tešanj.

"Mi u Općoj bolnici Tešanj razvijamo saradnju sa univerzitetskim klinikama u Rijeci i Golniku već dugi niz godina. Moji prethodnici su je uspostavili kao izuzetno koristan vid sticanja novih saznanja, i mi je nastavljamo kako bismo omogućili našim doktorima da steknu što kvalitetnije znanje na dobrobit naših pacijenata. Konkretno ova edukacija podrazumijeva korištenje ultrazvuka u područiju grudnog koša. Radi se o metodi koja je prilično zanemarena, jer se više koriste metode kao što su CT i magnetna rezonanca, koje su zahtjevnije i skuplje. Poznavanje ultrazvuka u grudnom košu unaprijeđuje kliničko znanje i iskustvo ljekara. U suštini to je moderni stetoskop, koji nije dovoljan za konačnu dijagnozu, ali jeste veliko pomagalo u kliničkom odlučivanju", kazao je  Omer Bedak, direktor JU Opća bolnica Tešanj.

bolnica

Opća bolnica Tešanj je sa uslugama koje pruža i sa 100 kreveta na odjelu pulmologije od kantonalnog značaja, a na liječenje i dijagnostiku dolaze pacijenti iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona.

U odnosu na ostale bolnice tog  ranga, Opća bolnica Tešanj spada u sam vrh u kvalitetu usluga u oblasti pulmologije u Bosni i Hercegovini, prije svega radi kapaciteta, zatim nivoa dijagnostike, bronhoskopije, punkcije, biopsije, a sada i torakalne hirurgije.

"Opća bolnica Tešanj ima 245 zaposlenih i oko 200 kreveta. Rad bolnice je organiziran u okvirima odjela interno, pulmologija, hirurgija sa anestezijom, ginekologija, pedijatrija, te pratećih službi transfuzija, laboratorija, radiologija, mikrobiologija i patologija", navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti