Hoće li vlasti subvencionirati cijenu grijanja?

11.10.2022. 08:42 / Izvor: N1
Radijator

Grijna sezona samo što nije počela, a koliko će nas koštati topao dom nadležni još ne objavljuju. Ruski Gazprom povećao je već povećanu cijenu plina.

Grijna sezona samo što nije počela, a koliko će nas koštati topao dom nadležni još ne objavljuju. Ruski Gazprom povećao je već povećanu cijenu plina.

Šta to znači za građane još uvijek nije poznato.

Iako smo danima pokušavali doći do informacije da li će građani plaćati plin po većim cijenama, do ovog trenutka nismo dobili informaciju da li će plin biti subvencioniran po punom i djelimičnom iznosu. Sastanak Vlade Federacije je sutra u 12 sati.

“Jučer smo dobili zvaničan zahtjev od Energoinvesta za povećanjem cijena plina za 10. mjesec to je za ovaj zadnji kvartal u iznosu od 9,7 procenata”, kazao je Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

Ministar poručuje da će se na sastanku pokušati naći način subvencioniranja sa Vladom KS kako građani ne bi osjetili ovo uvećanje. Građani skeptični.

A dok se Vlade pet dana prije grijne sezone dogovaraju o cijeni, raste potražnja za ugljem i drvima.

"Obzirom da je došlo do porasta cijene peleta i da imamo abnormalne najave porasta cijene plina svakako da bilježimo porast potražnje za cjepanim drvetom i obe vrste uglja, kamenim i drvenim. Svakako da nas očekuju i dodatna poskupljenja, mi opet apelujemo na stanovništvo da svoje brige za zimu pto prije riješe i da na taj način izbjegnu eventulane dodatne troškove", kazao je Muhamed Helać, menadžer firme “Drvosječa”.

Iako vrlo izvjesno skupljeg, plina neće nedostajati tvrde u Energoinvestu, jer je za FBiH dogovorena količina i dinamika koja je potvrđena od Gazprom Exporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti