Gradsko vijeće Zavidovići spašava prodaju lokomotive Kusače, a Grad Sarajevo objavio pregovarački

11.10.2022. 11:52 / Izvor: Akta.ba
lokomotiva ćiro

Parna lokomotiva Kusače, među građanima Zavidovića popularni "Ćiro", mogla bi postati vlasništvo Grada Zavidovići, a za što postoji realna šansa u doglednoj budućnosti.

Parna lokomotiva Kusače, među građanima Zavidovića popularni "Ćiro", mogla bi postati vlasništvo Grada Zavidovići, a za što postoji realna šansa u doglednoj budućnosti prema saznanjima Z Portala.

Vijest da bi jedan od simbola grada Zavidovića mogao biti prodan uznemirale je javnost ovog grada, međutim čini se da će ipak biti udovoljeno volji građana i da bi lokomotiva Kusače mogla postati vlasništvo grada ukoliko tako odluči Gradsko vijeće Zavidovića.

Prodaja lokomotive koja predstavlja jednu od prepoznatljivih atrakcija grada je aktuelna tema već skoro dvije godine, uz prodaju nacionalnog spomenika Vila Krivaja koja se također nalazi u krugu bivšeg industrijskog giganta IP “Krivaja”.

Podsjećanja radi, a o čemu je portal izvjestio u mjesecu aprilu, stečajni upravitelj IP “Krivaja” d.o.o. Zavidovići u stečaju oglasio je Javnu prodaju nekretnine i pokretnina stečajnog dužnika za 10. maj, a jedan od predmeta prodaje je bila i parna lokomotiva Kusače s početnom cijenom od 40.000 KM bez PDV-a.

Poslije nekoliko neuspješnih aukcija nedavno se pojavio prvi zainteresovani kupac za kupovinu parne lokomotive Kusače, a riječ je o Gradu Sarajevo koje želi otkupiti lokomotivu za potrebe Bistričke stanice smatrajući da bi ista postala vrijedan eksponat.

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj 23. maja 2022. godine, na 22. tački dnevnog reda bio je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za pristupanje postupku kupovine (otkupa) parne lokomotive za potrebe Bistričke stanice, te je donijeta odluka o davanju navedene saglasnosti gradonačelnici Benjamini Karić.

Procijenjeno je da troškovi kupovine lokomotive, njene reparacije i transporta iznose oko 60.000 KM.

Nakon što je ova informacija dospjela do zavidovićke javnosti, brojni građani su iskazali svoje nezadovoljstvo i tražili od predstavnika lokalne vlasti da pronađu rješenje i mehanizam po kome bi ovaj vrijedan eksponat ostao na teritoriji Zavidovića, a ubrzo je i gradski vijećnik Haris Hodžić uputio inicijativu za donošenje odluke o izdvajanju sredstava za kupovinu lokomotive.

Sredinom prošle sedmice sazvana je 3. sjednica Gradska vijeća Zavidovići za 30. juni, a na čijem dnevnom redu prvobitno nije bilo tačke vezana za kupovinu lokomotive.

Ipak, ubrzo je reagovao i gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, a koji je dnevni red sjednice Gradskog vijeća dopunio s tačkom Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Gradonačelniku Grada Zavidovići za pristupanje postupku kupovine parne lokomotive.

Kako se navodi u Prijedlogu Odluke, isti se podnosi zbog hitnosti rješavanja postupka i opasnosti da parna lokomotiva bude prodana drugim zainteresovanim subjektima.

Svakako, pred Gradskim vijećem Zavidovići ostaje da u četvrtak usvoji ovaj Prijedlog Odluke, a nakon čega bi gradonačelnik imao zadatak da obavi razgovore sa stečajnim upravnikom, te da krene u postupak kupovine.

Kako saznaje Z portal, gradski vijećnici su jedinstvenog stava da ovaj simbol Zavidovića treba ostati na teritoriji grada, te se očekuje da će ovaj Prijedlog dobiti neophodnu podršku .

Parna lokomotive Kusače, serijski broj 4379, proizvedena je 1901. godine u fabrici "Kraus" Comp. Munchen – Linz, u Njemačkoj, te se pretpostavlja da je riječ o najstarijoj lokomotivi u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, Grad Sarajevo je jučer objavio poziv za dostavljanje zahtjeva za učešće i početnih ponuda u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci parne lokomotive Kusače za potrebe Bistričke stanice.

Poziv za dostavljanje početnih ponuda objavljen je na web stranici Grada i  bit će dostupan svim zaineresovanim ponuđačima. Procijenjena vrijednost nabavke predmetnih radova je: 40.000,00 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti