Sastanak u Energoinvestu: Ideja je da građani ne dobiju povećanje cijene plina do 31. decembra

11.10.2022. 15:18 / Izvor: Fena
Bisera Hadžialjević

Održan sastanak na kojem je poručeno da se trenutno radi na pronalasku rješenja zahvaljujući kojima ne bi došlo do poskupljenja plina za građane FBiH.

Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Energoinvesta danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem je poručeno da se trenutno radi na pronalasku rješenja zahvaljujući kojima ne bi došlo do poskupljenja plina za građane Federacije BiH.

Ruska kompanija za isporuku nafte i plina “Gazprom” dostavila je u subotu sarajevskom “Energoinvestu” novu cijenu plina za predstojeću sezonu grijanja koja je veća za 9,7 posto.

"Iz resornog ministarstva dobili smo poziv za sastanak kako bismo učestvovali u današnjim dogovorima oko planiranja ovih korekcija cijena i šta će dalje biti sa cijenama. S obzirom da se svako tromjesečje radi nova cijena, ova nova cijena treba da važi od 1. oktobra do 31. decembra. Dostavili smo zahtjev, te očekujemo da će Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak donijeti određenu odluku vezano za korekciju cijene plina", izjavila je nakon sastanka direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević.

S obzirom da počinje sezona grijanja i da je veliki pritisak građanstva, na sastanku se razmatrala mogućnost subvencioniranja za navedeno povećanje.

"Očekujemo da će i Vlada FBiH i Vlada Kantona Sarajevo učestvovati u subvencioniranju i da neće doći za građanstvo do neke korekcije. U tom pogledu su u augustu održani sastanci i zaključak je bio da obje vlade rade određene dogovore oko subvencija. Do sada nismo dobili neke modele od Vlade KS, a to očekujemo", navela je Hadžialjević.

Pravljeni su, kako kaže, neki modeli i planovi, ali da još ništa nije konačno završeno.

"Glavna je poruka da se nastoji da građanstvo ne dobije nikakvo povećanje cijene plina do 31. decembra", dodala je Hadžialjević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti