Podsticaj 13,5 miliona KM: Objavljena lista firmi za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022.

12.10.2022. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Podsticaj

Vlada Republike Srpske prihvatila je na sjednici 6. oktobra informaciju o sprovođenju javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na sjednici 6. oktobra informaciju o sprovođenju javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM.

Podsticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicionih projekata koje realizuju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije, a predmet dodjele podsticaja bila je nabavka savremenih tehnologija i nove opreme ili opreme koja nije starija od 12 godina, te razvoj i inovacija, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2022. godini, prijavilo se 312 privrednih subjekata, od čega je 238 privrednih subjekata dostavilo prijave koje su blagovremene, potpune i dopuštene, te ispunjavaju sve opšte i posebne uslove javnog poziva.

Od ukupnog broja prijavljenih, 74 privredna subjekata nisu zadovoljila uslove tražene javnim pozivom, a najčešći razlog odbijanja bili su: nedovoljan broj radnika, neadekvatna šifra djelatnosti, neizmirene poreske obaveze, nepotpuna dokumentacija, projekat koji nije izrađen u skladu sa okvirnom metodologijom i drugo, dok je jedan privredni subjekt dostavio neblagovremenu prijavu.

Podsticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.560 radnika, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali oko 78 miliona KM.

Posmatrano po sektorima najviše korisnika podsticaja je iz drvne industrije (77 korisnika), zatim slijedi metalna i elektro industrija (74 korisnika), tekstila i obućarska industrija (35 korisnika).

Kada je riječ o vrijednosti investicija po sektorima, najviše investicija se realizuje u sektoru metalne i elektro industrije (26,3 miliona KM), a zatim slijedi sektor drvne industrije (24,7 miliona KM).

Osim navedenog, važno je naglasiti da je ove godine 15 privrednih subjekata realizovalo investicije veće od jednog miliona maraka i to iz oblasti metalne, hemijske, drvne i industrije papira.

Navedena vrijednost investicionih ulaganja je značajna imajući u vidu da je riječ o ulaganjima koje realizuju privredni subjekti iz prerađivačke industrije, odnosno subjekti koji su nosioci privrednog razvoja Republike Srpske i koji posluju u granama privrede koja zapošljava najveći broj radnika. Takođe, značajne investicije se odnose na nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično.

U narednom periodu uslijediće donošenje Rješenja o dodjeli podsticaja i potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticaja, a privredni subjekti će biti obaviješteni o terminima i mjestu potpisivanja ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti