Novi kontakti i saradnje: Održana konferencija koja spaja bh. i njemačke drvnoprerađivačke kompanije

13.10.2022. 14:32 / Izvor: Akta.ba
konferencija

U cilju spajanja njemačkih malih i srednjih drvoprerađivačkih preduzeća sa bosanskohercegovačkim kompanijama iz iste industrije, danas je u Sarajevu održana konferencija na temu "Mašine i postrojenja za drvoprerađivačku industriju i industriju namještaja u BiH".

U cilju spajanja njemačkih malih i srednjih drvoprerađivačkih preduzeća sa bosanskohercegovačkim kompanijama iz iste industrije, danas je u Sarajevu održana konferencija u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH-AHK BiH na temu "Mašine i postrojenja za drvoprerađivačku industriju i industriju namještaja u BiH".

ahk

U uvodnom dijelu konferencije, Nerma Salihović ispred AHK BiH je predstavila rezultate privrednog istraživanja u kojem je učestvovalo 47 preduzeća iz BiH.

Salihović je naglasila, da kompanije koje su učestovale u istraživanju dolaze iz različitih sektora, 41% njih spada u sektor usluga, 30% iz proizvodnog sektora, 21& iz trgovine i 9% iz građevinarskog sektora.

"Na osnovu rezultata istraživanja 51 posto učesnika smatra da je trenutna privredna situacija u BiH loša, međutim u 2021. godini taj procenat je iznosio 68%, tako da imamo pozitivne pomake", rekla je ona, dodajući da 43% ispitanika je navelo da je trenutna privredna situacija u BiH zadovoljavajuća. Isto tako izgledi za privredu u BiH se ocjenjuju značajno boljim ili nepromijenjenim u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o razvoju prodaje ili prodajnoj situaciji, 63% kompanija očekuju porast u odnosnu na prethodnu godinu, 28% njih očekuje isti nivo, dok samo 9% očekuje pad prodaje. 

"Na pitanje da li bi ponovo odabrali BIH kao poslovnu lokaciju gdje bi poslovali, 84 posto je onih koji su odgovorili da bi ponovo, a prošle godine taj broj je iznosio 75%, što nas dovodi do nekog zaključka da poslovni prihodi i dobiti ipak nadmašuju određene poslovne rizike sa kojim se kompanije susreću", zaključila je ona.

AHK

 

Lejla Međedović iz Vanjskotrgovinske komore BiH je održala prezentaciju u kojoj je navela neke od značajki drvne industrije u BiH.

"Mi se nalazimo u BiH i to je područje vrlo bogato šumama, imamo dovoljno potencijala za razvoj drvne industrije, te je posve prirodno da se jedna velika paleta proizvoda proizvodi u našoj zemlji", rekla je ona, dodajući da smo čak i u periodu pandemije imali rast u drvnoj industriji.

"Razlog tome je što smo mi jedno blisko tržište Njemačkoj i EU, a došlo je do prekida snabdijevanja iz dalekih tržišta, tako da smo mi kao blisko tržište bili smo cjenovno konkurentni, a imali smo dobre ostvarene veze sa stranim partnerima i ti su nas strani partneri podržali u tom periodu", pojasnila je Međedović. 

Navela je podatak da je BiH u prošloj godini u Njemačku izvezla robe iz drvnog sektora u vrijednosti od 208,5 miliona, što je gotovo 24 posto od našeg ukupnog izvoza drvnog sektora. 

"U izvozu dominira namještaj i Njemačka je u zadnjih 10 godina postala glavno tržište naših proizvoda. Kada je tržište veće i snažnije nekako to više boli njemačke kompanije jer imaju veća očekivanja, naše trziše je malo, nije tako snažno i naše komanije su upravo i zbog tog razloga naučile biti fleksibilne i preovladati ove krize na takav način", zaključila je ona. 

ahk

Na današnjoj konferenciji su i predstavnici njemačke firme Vecoplan AG, koji su za naš portal kazali da im je ovo drugi put da učestvuju i da očekuju neke nove kontakte i dobru saradnju. 

"Vecoplan AG je firma koja razvija, proizvodi tehnički sofisticirane visokokvalitetne mašine i sisteme za usitnjavanje, transport i preradu primarnih i sekundarnih sirovina u ciklusu proizvodnje i reciklažnih materijala", pojasnio je Boris Žeželj predstavnik firme, dodavši da je ovo drugi put da ova firma učestvuje na ovoj konferenciji.

"Do sada smo imali saradnju sa nekoliko firmi iz BiH i upravo je to i razlog zašto smo i danas tu, kako bismo produbili tu saradnju i napravili neki posao. Zadovoljni smo sa dosadašnjom saradnjom koju smo imali sa firmama u BiH, saradnja na predjelu zapadnog Balkana je generalno super, tu su prisutni lokalni ljudi koji omogućavaju da se lakše premoste sve jezičke ali i druge barijere, tako da je saradnja odlična", rekao je on. 

Žeželj je istaknuo da uz pomoć ove konferencije žele da upoznaju interesantne kompanije, da vide šta se dešava na tržištu, šta se može uraditi, kakva je perspektiva, te naravno da ostvare dobre i kvalitetne kontakte za buduću saradnju. 

ahk

Na kraju su održani i B2B sastanci između predstavnika njemačkih i bosanskohercegovačkih kompanija. Sastancima je prisustvovalo sedam njemačkih kompanija: Surplex GmbH, NESTRO Lufttechnik GmbH, G. Kraft Maschinenbau GmbH, Vecoplan AG, PEINER SMAG Lifting Technologies GmbH, Wimmer Wohn-kollektionen GmbH, PDS GmbH.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti