Animirati što veći broj startup-a za prijavu na javni poziv BH Telecoma

13.10.2022. 15:35 / Izvor: Akta.ba
sastanak

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić sa suradnicima održao je sastanak u Mostaru s predstavnicima BH Telecoma i Gospodaske Komora Federacije BiH.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić sa suradnicima održao je sastanak u Mostaru s predstavnicima BH Telecoma i Gospodaske Komora Federacije BiH na kojem se razgovaralo o aktualnom Javnom pozivu za startup poduzeća u oblasti inovacijskih tehnoloških rješenja. Sastanak je održan na inicijativu BH Telecoma s idejom da Ministarstvo i Gospodarska Komora FBiH, kroz svoje mogućnosti, pomogne u realizaciji ovog projekta kako bi se što više poduzeća informiralo o projektu i mogućnostima prijave.

Predstavnici BH Telecoma, Haris Lučkin i Duljko Hasić, kao voditelji BH TechLab platforme (Dioničkog društva BH Telecom koja je kreirana s ciljem podrške startup-ima koji imaju strast za poduzetništvom u oblasti inovativnih tehnoloških rješenja), prezentirali su aktualni javni poziv kao i prijedloge suradnje s Ministatrstvom i Gospodarskom Komorom FBiH.

Cilj ovog sastanka je da Ministarstvo i Gospodarska Komora Federacije BiH pomognu u animiranju što većeg broja potencijalih poduzeća iz Federacije BiH kako bi se što veći broj inovativnih poduzeća prijavilo na ovaj Javni poziv i kako bi se što više kalitetnih startup-a dobilo financijska sredstva za financiranje svoje ideje i projekta.

Ministar Zukić je rekao da je ovo dobra ideja i da će se Ministarstvo uključiti u ovaj projekt kako bi se animirao što veći broj startup-a koji imaju inovativne ideje i da se što bolje upoznaju s uvjetima Javnog poziva i dobiju mogućnost financiranja svojih ideja.

“Pojedinci, timovi i pravna lica koji imaju razvijenu inovativnu poslovnu inicijativu mogu se prijaviti za finansiranje troškova razvoja do minimalno održivog proizvoda (MOP) radi testiranja njegove održivosti na tržištu. Cilj je da poslovne inicijative koje prođu tržišnu validaciju dobiju svoju konačnu formu u obliku startup-a osnovanog pravnog lica sa održivim poslovnim modelom. Također, već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce, a žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu se prijaviti za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju", rekao je Lučkin.

Na sastanku je prezentiran i plan BH Telecom da, uz pomoć Ministarstva i Gospodarske Komore FBiH, organizira prezentaciju Javnog poziva u Sarajevu s ciljem da što veći broj poduzeća sazna za ovaj poziv.

U ime Gospodarske Komore FBiH sudjelovali su Jasmina Zejnilagić i Almin Mališević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti